Tulevaisuus on Super

Renault lähti Ukrainen sodan takia Venäjältä, jätti Ladan ja tehtaansa. Nyt Renaultin tehdas Moskovassa saa uutta elämää. Sieltä tulee uudesti syntynyt Moskvitsh SUV kiinalaisen JAC S4:n hahmossa.

Länsimaailman sanktioiden alla on Moskovassa entisessä Renaultin tehtaassa alettu valmistaa vanhaa venäläistä kulttiautoa, Moskvitshiä. Asiasta kertoivat varapäämisnister Denis Manturow ja Moskovan pormestari Sergei Sobjanin.

Uusi Moskvitsh SUV tulee aluksi 150 hv:n bensamoottorilla. Jo tämän vuoden aikana on luvattu esitellä myös sähkö-Mosse. Se markkinointi alkaisi heti alkuvuonna 2023.

Venäjän teollisuusministeriö kertoo Mosse-tuotannon varmistava noin 40 000 työpaikkaa ympäri Venäjää.

Länsisanktiot ovat osuneet kaikkein raskaimmin Venäjällä autosektoriin. Tammikuusta lokakuuhun automyynti Venäjällä väheni noin 60 %.

Mossea tuotettiin entisessä Neuvostoliitossa vuodesta 1946, alkuun Opel Kadettin kopiona. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Mosse-tuotanto ajautui taloudellisiin vaikeuksiin. Viimeinen Mosse 2141 näki päivänvalon vuonna 2001. Vararikko julistettiin 2006. Myöhemmin Renault kunnosti vanhan tehtaan ja otti sen haltuunsa.

(Vogel)

Vielä 1950 luvulla ja 60-luvun alussa Mosse oli hyvin yleinen näky Suomen tieliikenteessä. Vasta autotuonnin lisenssirajoitusten poistuessa Mosset poistuivat vähin äänin Suomen teiltä. (Toim.huom.)