Kyberturvallisuus ja julkisen hallinnon varautuminen tulevat digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämisen ministerityöryhmän vastuulle. Valtioneuvosto muutti ministerityöryhmän tehtävää 10. maaliskuuta.
Ministerityöryhmä tekee tarvittavat poliittiset linjaukset toimista, joilla taataan yhteiskunnan toimintakyky ja digitaalinen toimintaympäristö kyberhäiriöissä ja kybervaikuttamisessa. Se tekee myös päätökset julkisen hallinnon varautumisesta tilanteessa, joka johtuu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.
Ministeriryhmän kokoonpano säilyy ennallaan
Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimii julkista hallintoa koskevissa asioissa kuntaministeri Sirpa Paatero. Muissa asioissa puheenjohtajana toimii maaliskuun 2022 loppuun liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja sen jälkeen elinkeinoministeri Mika Lintilä syyskuun 2022 loppuun. Tämän jälkeen ministeri Paatero toimii loppukauden puheenjohtajana kaikissa asioissa.
Muut ryhmän jäsenet ovat valtiovarainministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Krista Mikkonen ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.
Ministerityöryhmä asetettiin alkuperin syyskuussa 2021. Ministerityöryhmän tehtävänä on ohjata digitalisaation, datatalouden, tietopolitiikan, kyberturvallisuuden sekä julkisen hallinnon kehittämistä. Se koordinoi näihin liittyviä toimenpiteitä ja tilannekuvaa. Ryhmä yhteensovittaa kehittämishankkeita ja tekee tarvittavia poliittisia linjauksia keskeisistä toimialansa kehittämiseen liittyvistä toimista.
Kyberturvallisuuden johtamisen ylimmän tason muodostaa valtioneuvosto
Suomessa tieto- ja kyberturvallisuuden varautumisella on pitkät ja toimivat perinteet. Viranomaisten kesken työnjako on selvä, ja perustuu lainsäädäntöön. Operatiivista yhteistyötä tehdään päivittäisellä tasolla ja viranomaisilla on hyvin organisoidut koordinaatioryhmät.
Yhdistetyn kyberturvallisuuden tilannekuvan tuottamisesta ja ylläpitämisestä vastaa Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus. Liikenne- ja viestintäministeriöön sijoitetun kyberturvallisuusjohtajan tehtävänä on välittää tietoa kyberturvallisuuden ajantasaisesta tilanteesta, kytkeä yhteen kyberturvallisuuden eri toimijoita, tulkita ja analysoida tietoa kyberturvallisuuden tilannekuvasta päättäjille, medialle ja muille toimijoille. Tällä luodaan tietoa päätöksenteon pohjaksi ja lisätään ymmärrystä kyberturvallisuudesta.
Normaalitilanteessa kyberturvallisuusjohtaja on vastuussa siitä, että tilanne on hallinnassa. Vakavassa kyberhäiriötilanteessa kyberturvallisuusjohtajan rinnalla liikenne- ja viestintäministeriö koordinoi tarpeen mukaan kaikkia muita ministeriöitä, joita asia koskee.