- Suomi on pitkien etäisyyksien kumipyörämaa, jossa nuorten on päästävä liikkumaan turvallisesti, tarpeen mukaan, sanoo ministeri Ranne.
"Meidän on yhdessä varmistettava, että nuoret lähtevät liikenteeseen nykyistä paremmilla taidoilla ja tiedoilla sekä oikealla asenteella. Tavoitteena on tietenkin, että jokainen nuori palaa liikenteestä kotiin kunnossa"!
Ajokorttilakia korjattava faktoihin pohjautuen
Ajokorttilain uudistuksessa, joka tuli voimaan vuoden 2018 alussa, vähennettiin pakollisen ajo-opetuksen määrää ja helpotettiin 17-vuotiaiden mahdollisuutta saada henkilöauton ajokortti poikkeusluvalla.
Liikenne- ja viestintäministeriö on seurannut ajokorttilain muutosten vaikutuksia tiiviisti. Näyttää siltä, että muutoksilla on ollut osin negatiivisia vaikutuksia liikenneturvallisuuteen.
- Ikärajaa ei olla muuttamassa, mutta ikäpoikkeusluvan myöntämisen edellytyksiä tullaan tarkistamaan. Arvioimme myös ajo-opetuksen kokonaisuutta liikenneturvallisuus edellä. On selvää, että niin käytännön ajo-opetuksen kuin teoriaopetuksenkin osalta on muutostarpeita, jotka koskevat kaikenikäisiä autokoululaisia. Etäopetus ja simulaattorit eivät korvaa ammattilaisten antamaa lähiopetusta, toteaa ministeri Ranne.
Nuoret kuljettajat ovat yliedustettuina tieliikenteen onnettomuustilastoissa. Yleisesti ottaen 17-vuotiaat kuljettajat eivät kuitenkaan erotu merkittävästi muista nuorten ikäryhmistä.