Perinteisesti merien infrastruktuurin valvonnasta ovat Suomessa vastanneet Merivoimat ja Rajavartiolaitos. Autonomisten järjestelmien lisääminen keinovalikoimaan antaa viranomaisille uuden työkalun valvonnan tehostamiseen.
Merellinen kriittinen infrastruktuuri on yksityisomisteista. Satamien, merenalaisten energiaputkien, tietoliikennekaapeleiden ja merellä sijaitsevien tuulienergiapuistojen valvontaan tarvitaan tehokkaampia ja joustavampia ratkaisuja.
Miehittämättömät pinta-alukset voivat tarkkailla ympäristöään, viestiä tilannekuvaa valvontakeskukseen ja sopeutua dynaamisiin ja haastaviin olosuhteisiin. Valvontaa voisi tehostaa ja seuranta-aluetta laajentaa myös ilmassa ja pinnan alla liikkuvia drooneja hyödyntämällä.
USVA-projekti (Uncrewed Surface Vessels for Automated Critical Infrastructure Protection) kehittää merivalvonnan mahdollisuuksia yksityisille infrastruktuurin omistajille käyttämällä miehittämättömiä pinta-aluksia (USV).
USVA-projekti tukee viranomaisten ja kriittisen infrastruktuurin omistajien yhteisen tilannekuvan luomista ja siten edesauttaa reagointia, jos jotain normaalista poikkeavaa toimintaa ja riskejä havaitaan. Suomen ja Itämeren olosuhteet vaativat, että alukset pystyvät toimimaan hajanaisessa saaristossa haastavissa sääolosuhteissa GPS- ja tietoliikennehäirinnän alaisena.
Projekti kuuluu BusinessFinlandin rahoittamaan Patria eALLIANCE -veturiohjelmaan. Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa kokonaisuudessa ovat Patrian lisäksi mukana yritykset Marine Alutech, Atostek, Brighthouse Intelligence, Nordic Inertial ja Luode Consulting. Korkeakouluista mukana ovat Turun yliopisto ja Laurea ammattikorkeakoulu.
Turun ammattikorkeakoulun budjetti hankkeessa on 1,3 miljoonaa euroa. Projektissa tehdään läheistä yhteistyötä viranomaisten kanssa huomioiden heidän erityistarpeensa ja käyttömahdollisuutensa.