MAN - Vaihtoautot

Metson sata vuotta täyttävä Tampereen yksikkö, paikallisille tutummin Lokomo, juhlii toukokuussa satavuotista teollista taivaltaan. Oy Lokomo Ab:n toiminta käynnistyi Tampereella huhtikuussa 1915. Nykyään Metson Tampereen yksikkö on yhtiön liikuteltavien murskauslaitteiden tärkein, globaali osaamiskeskus. Tampereella kehitetään murskaus- ja seulontalaitteita kiven ja malmin tehokkaaseen ja turvalliseen pienentämiseen.

Lokomo aloitti toimintansa 1915 kilpailevana höyryveturitehtaana paikalliselle Tampellalle. Junaa kuvaavasta lokomotiivista kehitettiin myös yhtiönimi. Jo muutama vuosi myöhemmin Lokomo valmisti ensimmäiset murskaimet, jota toimitettiin  mm. Tie- ja vesirakennushallitukselle. Veturi- ja murskainvalmistuksen keskeinen vauhdittaja oli oma, jo 1920-luvulla varsin nykyaikainen teräsvalimo.

Lokomo on valmistanut historiansa aikana varsin laajaa tuotevalikoimaa: kirkonkelloja, turpeennostokoneita, tiejyriä ja -höyliä, ajoneuvonostureita ja metsäkoneita. Neuvostoliiton tiedeministeriölle valmistetut kaksi syvänmeren sukelluspalloa aiheuttivat pienen, ulkopoliittisen skandaalin.

Tänään reilut 700 työntekijää työllistävä Tampereen tehdas valmistaa pääosan Metson liikuteltavista murskauslaitteista, joita on 30 vuoden aikana tehty yli 7 000 kappaletta.