MAN - Vaihtoautot

Volkswagen-konserniin kuuluva MAN on syvässä kriisissä. Kaikki keskeiset taloudellista tilaa kuvaavat mittarit ovat painuneet vahvasti miinuksen puolelle.

MAN heikon tilanteen takana on ennen kaikkea Etelä-Amerikan, tarkemmin Brasilian talousalueen taantuma. Tilikaudella 2015 MAN ryhmän tulos oli 92 miljoonaa euroa, kun se oli vuonna 384 miljoonaa euroa. Muutos -76%. MAN ryhmän liikevaihto laski neljä prosenttia 13,7 miljardiin euroon.

Autopuolen eli MAN Truck & Bus:in osuus ryhmän liikevaihdosta oli 9,0 miljardia euroa, mikä on 7 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Ajoneuvoja myytiin yhteensä 79 222 kappaletta.

MAN ryhmän on vaikea pyytää taloudellista apua päästöskandaalin jälkilöylyjen kanssa painivalta Volkswagenilta, joka olisi todennäköisesti tällä hetkellä mieluimmin ottavana kuin antavana osapuolena yhtiön rahoituspuolella. 

MAN toimitusjohtaja Joachim Drees:n mukaan MAN ryhmä on aloittanut kannattavuuden parantamiseen ja tehostamiseen tähtäävät toimet kaikilla aloilla. Erityisiksi toimenpiteiksi Drees nostaa kuorma-autotuotannon tehostamisen ja yhtiön hallintorakenteiden uudelleenjärjestelyn.

Aloitetuista elvytystoimista huolimatta markkina-analyytikot odottavat MAN:in tuloksen jopa laskevan kuluvana vuonna edellisvuoteen verrattuna.