MAN - Vaihtoautot

Finnlinesin rahti-matkustaja-alus (ro-pax-alus) M/S Finnsirius aloitti liikennöinnin manner-Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin välillä syyskuun puolivälissä. Sille myönnettiin arvostettu Shippax-palkinto kansainvälisessä konferenssissa 13.5.2024.

Finnsirius ja sen sisaralus Finncanopus ovat Finnlinesin laivaston suurimmat ropax-alukset. Reitin aiempiin laivoihin verrattuna rahtikapasiteetti kasvoi lähes 24 prosenttia 5 200 kaistametriin ja matkustajakapasiteetti kaksinkertaistui 554:stä 1 100:aan.

Laivoissa on monia energiatehokkuutta parantavia ja ympäristö­vaikutuksia pienentäviä teknisiä innovaatioita, kuten suuritehoiset akkuyksiköt, kölin alla oleva ilmavoitelujärjestelmä ja maasähköyhteys satama-aikana. Satama­toiminnot tehostuivat automaattisen laituriinkiinnitysjärjestelmän ansiosta.

Ympäristönäkökohdat huomioitiin myös asuintiloissa, joissa valaistusta ja ilman­vaihtoa voidaan säätää automaattisesti. Painotuotteet, kuten ruokalistat, matkaohjelmat ja hintaluettelot, on korvattu diginäytöillä ja mobiilisovelluksilla.

Matkustajapalveluja parannettiin ja laivassa on teemaravintoloita, useita hyttiluokkia, neuvotteluhuoneita, oleskelutiloja, suuri verovapaa myymälä ja spa-alue.

 Yhteistyöprojekti

Lukemattomat laite- ja järjestelmätoimittajat olivat mukana aluksen suunnittelussa ja rakentamisessa. M/S Finnsirius ja sen sisaralus rakennettiin China Merchants Jinling -telakalla Weihaissa, Kiinassa, mutta eurooppalaiset yhtiöt, kuten Wärtsilä, Kongsberg, Delta Marine, Langh Tech, MacGregor ja Kone, toimittivat 40 prosenttia hankinnoista. Tanskalaistaustainen laivansuunnittelutoimisto Knud E. Hansen vastasi konseptisuunnittelusta ja sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi asuintilojen sisustuksesta.

”Ensiksi haluan kiittää Shippaxia tästä merkittävästä palkinnosta, jota Finnlines todella arvostaa, koska päätöksen ovat tehneet ammattilaiset, jotka tuntevat merenkulkualan läpikotaisin. Finnsirius ja sen sisarlaiva Finnsirius ovat tehneet vaikutuksen rahtiasiakkaisiimme, matkustajiin ja muihin sidosryhmiin ja meillä onkin suuret odotukset tulevasta kesäkaudesta”, toteaa Finnlinesin toimitusjohtajaTom Pippingsköld.