MAN - Vaihtoautot

Poliittisten lakkojen odotetaan aiheuttavan laajoja vaikutuksia liikenteessä loppuviikon aikana.

Kun joukkoliikenteen vuoroja jää kulkematta, etenkin tieliikenteessä on syytä varautua kasvaviin liikennemääriin ja mahdollisiin jonoutumisiin.

Suurimmat vaikutukset lakoilla on liikenteeseen perjantaina 2.2., mutta jo 1.2. vaikutuksia näkyy muun muassa lentoliikenteessä.

Liikennettä maalla, merellä ja ilmassa ohjaava Fintraffic kokosi yhteen lakkojen odotettavissa olevat vaikutukset eri liikennemuodoissa. Reaaliaikaisesti liikennetilannetta voi seurata Fintraffic Mobiili -sovelluksesta.

Tieliikenteeseen hyvä varata normaalia enemmän aikaa

Loppuviikon lakkojen ennustetaan heijastelevan maantieliikenteen määriin. Fintraffic muistuttaa, että maanteillä voi esiintyä jonoutumista etenkin työmatkaliikenteen ruuhka-aikoina, kun ihmiset korvaavat joukkoliikenteen käyttöä yksityisautoilulla.

”Autoilijoiden kannattaa suosia perjantaina erityisesti kimppakyytejä ja mahdollisuuksien mukaan ajoittaa liikkumistaan vilkkaimpien työmatka-aikojen ulkopuolelle. Myös etätyöskentely, jos se on mahdollista, on nyt hyvä vaihtoehto. Lisäksi turhaa autoilua on hyvä välttää, jotta liikenne maanteillä saadaan sujumaan mahdollisimman turvallisesti”, ohjeistaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta päivystävä päällikkö Tuuli Salonen.

Suomen raideliikenne pysähtyy yöjunia lukuun ottamatta

Rautatiealan Unionin (RAU) poliittinen lakko pysäyttää junaliikenteen perjantaina 2.2. klo 0.00–23:59. Kaikki kauko- ja lähijunavuorot on peruttu lakon ajalta.

Lakko ei vaikuta kuitenkaan kaukoliikenteen yöjuniin, vaan ne ajetaan normaalisti. On mahdollista, että lakolla on heijastusvaikutuksia liikenteeseen myös varsinaisen lakkoajankohdan ulkopuolella.

Fintraffic yhdessä Väyläviraston kanssa muistuttaa liikkujia siitä, että kaikki liikenne ei kuitenkaan lopu rataverkolla lakon vuoksi. Vaikka henkilöliikennettä ei kuljekaan yöjunia lukuun ottamatta ja tavaraliikennettäkin vain jonkin verran, niin esimerkiksi kunnossapito- ja ratatyökalustoa liikkuu rataverkolla normaaliin tapaan. Nämä on syytä huomioida esimerkiksi tasoristeyksissä. Radan luvaton ylittäminen sekä muu asiaton oleskelu rautatiealueella on vaarallista ja laitonta myös lakon aikana.

Opas.matka.fi -palvelu näyttää lakon aikana operoitavan junaliikenteen. Perutut junat eivät näy palvelussa lainkaan. Bussiliikenteen osalta peruutukset näkyvät sitä mukaa kun päätöksiä peruttavista vuoroista tehdään.

Lakko pysäyttää myös metrot, raitiovaunut sekä pääkaupunkiseudun paikallisjunat. Paikallisliikenteen vuoroista saa lisätietoa eri alueiden liikenteen operaattoreilta.

Lentoliikenne toimii rajoitetusti

Poliittisella lakolla on laajat vaikutukset Suomen lentoliikenteeseen ja lentoasemien toimintaan. Useimmilla Suomen lentoasemilla on merkittäviä kapasiteettirajoituksia. Lakon vaikutukset näkyvät lentoasemilla sekä ennen että jälkeen lakon muun muassa kasvaneina matkustajamäärinä matkustajien siirtäessä matkaansa. Lentoasemilla lennonvarmistuspalvelua tarjotaan liikenteelle kysynnän mukaisesti.

Tämänhetkisen tiedon mukaan seuraaville lentoasemille ei ole lakon aikana liikennettä lainkaan: Joensuu, Kajaani, Kemi-Tornio, Kokkola-Pietarsaari, Pori ja Savonlinna.

Seuraavilla lentoasemilla on lakon vuoksi kapasiteettirajoituksia: Helsinki-Vantaa, Ivalo, Jyväskylä, Kittilä, Kuopio, Kuusamo, Oulu, Rovaniemi, Tampere-Pirkkala, Turku ja Vaasa.

Tarkemmat tiedot lentoliikenteen rajoituksista julkaistaan erikseen NOTAM-tiedotteilla AIP SUP - SUOMI / FINLAND (ais.fi)

Matkustajien kannattaa seurata lentoyhtiöiden sekä lentoasemayhtiö Finavian viestintää Poliittisen lakon vaikutukset Finavian lentoasemien toimintaan 1.-2.2.2024 | Finavia

Fintrafficin palvelut mukaan liikenteeseen

Myös lakkojen aikana autoilijalle hyödyllistä tietoa löytyy Fintrafficin palveluista. Oman ajoreitin liikennemäärät, liikennetiedotteet ja ajokelit voi tarkistaa etukäteen Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta. Koontinäkymät näyttävät tietyn alueen tai ajovälin kamerat, tiesään sekä liikennetiedotteet.

Uudistunut Fintraffic Mobiili on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista. Sovelluksen kautta saa halutessaan tietoja liikenteen häiriöistä ja varoituksista push-viesteinä suoraan puhelimeen. Käyttäjä voi myös itse ilmoittaa havaitsemistaan liikenteen ongelmista ja häiriöistä.

Lisää tietoa osoitteesta fintraffic.fi/fi/mobiili

Fintrafficin Junalähdöt-aikataulupalvelusta osoitteesta www.junalahdot.fi voi tarkistaa junien reaaliaikaiset lähtö- ja saapumisajat sekä lähtöraiteet kaikilta Suomen asemilta.