Scania Super – Koeajokiertue

Lada joutuu kääntämään kellonsa paljon taaksepäin Venäjän hyökättyä sotajoukoillaan Ukrainaan. Nyt se joutuu kokonaan poistamaan nykyaikaisimman automallinsa, Lada SUV X-Rayn tuotanto-ohjelmastaan.

Lada SUV X-Ray oli tarkoitus olla nykyajan vaatimukset täyttävä, teknisesti tätä päivää uudella X-muotoilulla keulallaan edustava auto. Sen muotoilun "isänä" oli Daimlerille ja Volvolle töitä tehnyt Steve Mattin. Nyt se joudutaan poistamaan ukrainalaisten ja länsieurooppalaisten komponenttien puuttuessa.

X-Ray olisi ollut Ladan ensimmäinen Venäjän alamittaiselle tiestölle sovitettu oma tuote.

Länsimaiset sanktiot ovat kaataneet Ladan nykyaikaistamisprojektin ja samalla Ladan yrityksen kasvojenpesulla luoda myös Länsi-Euroopan automarkkinoille nykyaikaisen imagon. Nyt Lada joutuu jatkamaan teknisesti jo aikansa eläneiden automalliensa tuotantoa ja tarjontaa Venäjällä.

Venäjän autoteollisuus kärsii mittavasti ja pahasti länsisanktioista. Ajoittain uusien autojen kauppa kutistui 80%. Kahdeksan kuukauden jälkeen vuonna 2022 uusien autojen kauppa on 410 500 yksilöllä 60,7% alle viime vuoden vastaavan.

(Vogel)