MAN - Vaihtoautot

Kuopion Savilahdessa aloitetaan robottibussin testaaminen tänä keväänä.

Kuopion kaupunki on solminut sopimuksen Remoted Oy:n kanssa kuuden kuukauden mittaisesta kokeilusta Savilahdessa. Remoted Oy toteuttaa kokeilun avaimet käteen -periaatteella eli vastaa bussin toimittamisesta, kunnossapidosta ja operoinnista.

Kokeilu on osa EU-rahoitteista SHOW-hanketta (SHared automation Operating models for Worldwide adoption), jossa Kuopiosta tulee pohjoisin kokeilupaikka.

”Robottibussit ovat todennäköisesti tulevaisuuden teknologiaa, jonka käytettävyyteen on mahtavaa päästä tutustumaan omassa suunnitteluympäristössä”, toteaa joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi.

Kuopioon tuleva robottibussi on merkiltään Ohmio Lift ja siinä on 12 istumapaikkaa. Bussi on laivattu 27.12., ja se purjehtii Uudesta-Seelannista Luxemburgiin. Sieltä robottibussi tuodaan rekalla ensin Tampereelle Remoted Oy:n testattavaksi ja sitten Kuopioon. ”Toivottavasti matka Panaman kautta etenee sujuvasti ja pääsemme toteuttamaan kokeilun suunnitelmien mukaisesti maaliskuusta elokuuhun”, toteaa Kuopion kaupungin kehitysasiantuntija Retu Ylinen.

Kokeilun järjestäminen vaatii laajaa yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa. KPY Novapolis, Suomen yliopistokiinteistöt ja Itä-Suomen yliopisto sekä Kuopion pysäköinti Oy ovat mahdollistaneet testireitin käyttämisen. Savon ammattiopisto yhteistyössä Remoted Oy:n kanssa vastaa neljän turvaoperaattorin kouluttamisesta täysin uudenlaisessa koulutusohjelmassa. Lisäksi robottibussin säilytyksen ja lataamisen on suunniteltu tapahtuvan ammattiopiston tiloissa. Kuopion kaupungin Joukkoliikenneyksikkö ja Savilahti-projekti puolestaan toteuttavat reittisuunnittelun ja muun tarvittavan valmistelun Remoted Oy:n kanssa. ”Robottibussikokeilu on siis Savilahden toimijoiden yhteinen voimannäyte ja erinomainen esimerkki osaamiskeskittymän kyvystä ottaa käyttöön uusia innovaatioita”, tähdentää kehitysasiantuntija Ylinen.