Liikennepalvelulaki määrää suurille liikenneluvan haltijoille varautumisvelvoitteen. Käytännössä määräys koskee yrityksiä, jotka harjoittavat luvanvaraista liikennettä yli 15 ajoneuvolla. Ajoneuvolla viranomaiset mitä ilmeisimmin tarkoittavat moottoroituja ajoneuvoja.
Lakisääteinen velvoite siis koskee vain suurempia luvanhaltijayrityksiä. Poikkeustilanteisiin varautuminen kuitenkin on osa jokaisen yrityksen riskien hallintaa. Parhaimmillaan valmiussuunnittelu, sen seuranta ja päivittäminen hyödyttää yrityksen jokapäiväistä toimintaa.
Laajamittaisempaa toimintaa harjoittavien tavara- ja henkilöliikenneluvan haltijoiden tulee varautua normaaliolojen häiriötilanteisiin ja valmiuslaissa tarkoitettuihin poikkeusoloihin.
Hädän yli on päästävä
Esimerkkejä normaaliolojen häiriötilanteista:
- yrityksen taloudellinen toimintakyky on uhattuna liikevaihdon menetyksen takia
- merkittävä osa yrityksen työntekijöistä on samalla hetkellä estynyt työskentelemästä
- merkittävä tietoliikenne- tai sähköverkon häiriö estää tai vaikeuttaa yrityksen toiminnanohjausta.
Varautumisvelvoitteen tavoitteena on, että etukäteen tehdyn valmiussuunnittelun avulla yrityksen toiminta jatkuu mahdollisimman häiriöttömästi ja sen toimintavarmuus säilyy myös poikkeusoloissa.
Suunnittelulla varmistetaan myös yrityksen asiakkailleen tarjoaman palvelun jatkuvuus. Samalla edistetään yhteiskunnallista toimintavarmuutta.
Mitä varautumisvelvollisuus tarkoittaa
Yrityksen, jota varautumisvelvollisuus koskee, on laadittava valmiussuunnitelma 1.6.2021 mennessä. Valmiussuunnitelman tulee täyttää Traficomin antaman määräyksen vaatimukset ja siinä tulee mm. nimetä varautumisen toimenpiteistä vastaava henkilö. Valmiussuunnitelma voi olla myös osana yrityksen mahdollista muuta toimintakäsikirjaa.
Suunnitelmaa ei toimiteta Traficomille, vaan yrityksen on säilytettävä se itsellään ja pidettävä ajantasaisena. Traficom kuitenkin valvoo yritysten valmiussuunnitelmia ja niiden vaatimustenmukaisuutta. Valvontaa varten yrityksen tulee pyynnöstä toimittaa suunnitelma Traficomille.
Millainen suunnitelman tulee olla
Valmiussuunnitelmasta käy ilmi mm. perustietoja:
- yrityksen nimi ja y-tunnus, toimipaikka sekä varautumisen toimenpiteistä vastaava henkilö yhteystietoineen
- yrityksen toiminnan jatkuvuudelle kriittisimmät toiminnot, kumppanit, palveluntuottajat ja alihankkijat. Suurimman asiakkaan osuus liikevaihdosta portain alle 5 %, 6-10 %, 11-20 %, 21-30 %, yli 30 %.
Suunnitelma kertoo yrityskohtaisia toimintaohjeita:
- miten yritys on varautunut seuraaviin uhkiin:
+ yli 30 % sen käyttämästä työvoimasta on estynyt työskentelemässä yrityksessä
+ sähkökatko tai tietoliikennehäiriö sekä toimintaan kohdistuvat muut uhkat
- riskienhallinnan vastuut ja prosessit
- miten huolehditaan siitä, että yrityksen varautumiseen liittyvä henkilöstö tuntee valmiussuunnitelman sisällön ja siihen liittyvät yrityksen vastuut ja velvoitteet.
Suunnitelma osoittaa, ettei sitä unohdeta:
- miten varautumisosaamista yrityksessä kehitetään ja ylläpidetään
- miten suunnitelmaa ylläpidetään ja millaista omavalvontaa suoritetaan.
Valmiussuunnitelman voi tehdä tälle lomakkeelle.