Aiemmin joka kolmas suomalainen jätti autonsa tuulilasin tarkastamatta kiveniskemien varalta. Nykyisin näin huolettomasti toimii vain joka viides.
Huomaamatta jäänyt iskemä voi laajentuessaan muuttua isommaksi kulueräksi, joten tuulilasin säännöllinen tarkastaminen on suositeltavaa.
Syntynyt vaurio kannattaa suojata lialta ja kosteudelta läpinäkyvällä teipillä mahdollisimman pian.
Autoklinikan vuonna 2023 teettämässä kyselytutkimuksessa* 32 % vastaajista myönsi, että ei tarkasta tuulilasia erikseen kiveniskemien varalta. Noin 45 % kertoi puolestaan tarkastavansa tuulilasin kerran kuussa tai useammin.
Kaksi vuotta myöhemmin vain 21 % viimeisimpään kyselyyn** vastanneista kertoo, että ei tarkasta tuulilasia erikseen kiveniskemien varalta. Samalla vähintään kerran kuussa tuulilasinsa tarkastavien osuus on noussut lähes 48 %:iin.
– Tutkimustulosten perusteella autoilijoista on tullut tarkempia tuulilasiensa kanssa, mikä on hienoa! Lasin tarkkailulla ja ennakoinnilla voi säästää tuntuvasti korjauskuluissa, sillä alle kahden euron kolikon kokoinen iskemä on yleensä vielä korjattavissa ilman tuulilasin vaihtoa – ja jos asiakkaalla on lasivakuutus, on korjauskäynti veloitukseton. Jos iskemää ei huomata ajoissa, ja se pääsee laajenemaan halkeamaksi, koko lasin vaihto on autoilijalle aina merkittävästi kustannuksiltaan kalliimpaa kuin iskemän korjautus, Autoklinikan tuulilasikouluttaja Ken Silvander sanoo.
Suojaa kiveniskemä heti läpinäkyvällä tarralla
Jos autonsa tuulilasissa havaitsee kiveniskemän, se kannattaa korjauttaa mahdollisimman pian. Lisäksi iskemä kannattaa suojata heti sen synnyttyä läpinäkyvällä teipillä, jotta lika tai kosteus eivät pääse vaurioon ja vaikeuta korjausta. Tämä niksi on kuitenkin vielä monille suomalaisille vieras, sillä yli puolet (54 %) Autoklinikan tuoreimpaan kyselyyn** vastanneista ei ole koskaan suojannut kiveniskemää autonsa tuulilasissa läpinäkyvällä teipillä tai tarralla.
– Kiveniskemän nopea suojaaminen on hyvä ja halpa keino varmistaa mahdollisimman hyvä ja laadukas korjausjälki niille vaurioille, jotka ovat korjattavissa ilman tuulilasin vaihtoa. Tähän tarkoitukseen sopivia tarroja on jaossa veloituksetta Autoklinikan toimipisteissä, Silvander kertoo.
Näin minimoit kiveniskemien aiheuttaman harmin
1. Tarkkaile tuulilasin kuntoa aktiivisesti
Vaikka tuulilasissa ei olisi selkeästi näkyviä iskemiä, lasin kuntoa kannattaa tarkkailla aktiivisesti. Iskemä voi nimittäin jäädä herkästi huomaamatta, jos osumakohta sattuu sijaitsemaan esimerkiksi peilin takana, pyyhkimien alla tai lasipinnan alalaidassa.
2. Suojaa kiveniskemä läpinäkyvällä teipillä
Syntynyt iskemä kannattaa suojata mahdollisimman nopeasti läpinäkyvällä teipillä. Näin lika ja kosteus eivät pääse vaurioon ja korjauskohdasta saadaan usein lähes huomaamaton.
3. Korjauta kiveniskemä pian
Alle kahden euron kokoinen kiveniskemä on yleensä vielä korjattavissa ilman tuulilasin vaihtoa, mutta korjauttaminen kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti. Oman onnensa nojaan jätetty iskemä laajenee nimittäin helposti halkeamaksi johtaen lopulta koko tuulilasin vaihtoon.
Autoilijoiden on myös hyvä muistaa, että rikkinäinen tuulilasi on aina turvallisuusriski. Etenkin kevätauringon paistaessa pienikin iskukohta voi heijastaa valoa ja haitata näin ajonäkyvyyttä.
4. Lasivakuutus kattaa kiveniskemän korjauksen
Mikäli ajoneuvon vakuutuspakettiin sisältyy lasivakuutus, kiveniskemän korjauttaminen on asiakkaalle veloituksetonta. Vakuutusyhtiö maksaa siis korjauksen kokonaisuudessaan. Kiveniskemän korjauttaminen ei myöskään edellytä vahinkoilmoituksen tekemistä vakuutusyhtiöön tai vaikuta bonuskertymiin.
*Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–17. tammikuuta 2023. Kyselyyn vastasi verkossa 1 007 vähintään 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.
**Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 20.–25. maaliskuuta 2025. Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 vähintään 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.