Milanon Design Weekillä Kia esitteli tulevaa PV5-kuljetusajoneuvoaan. Uudet mahdollisuudet voivat muuttaa myös työjuhtana tunnetun auton rajattomien mahdollisuuksien autoksi.
Äskettäin korealaisen merkin tulevaisuuden muotoilusta vastaavaksi pääsuunnittelijaksi nimitetty Paesen näkee, että klassinen runkorakenne mahdollistaa täysin sähkövoimalinjan etujen hyödyntämisen. Lisäksi tuotannossa käytettävä "Flexible Body System" – joustava korirakennejärjestelmä – sallii moduulikohtaisen kasaamisen, vähän kuin palapelin kokoaminen. Erillinen muuntokeskus mahdollistaa myös asiakkaiden erikoistoiveiden toteuttamisen perinteisten pakettiautoversioiden ulkopuolella.
Kian tärkeimmässä show-autossa Milanon messuilla tämä kaikki tulee selvästi esiin: PV5 "WKNDR" – lyhenne sanasta weekender eli viikonloppureissu – on ulkoa ja sisältä varusteltu kaikin niillä ratkaisuilla, joita sähköinen alusta tarjoaa maastokelpoisen retkeilyauton suunnittelussa.
Sotavihreä auto on lähes ilman keulauloketta, ja tarjoaa noin 4,7 metrin pituudellaan maksimaalisen sisätilan. Itse asiassa enemmänkin: "Voimme nostaa katon ylös, ja sen yläosaan olemme rakentaneet suuren aurinkopaneelipinnan nukkumapaikan yläpuolelle", kertoo Paesen. Myös kuljettajan puolelta voidaan avata moduuli, jossa on ulkokeittiö induktiokeittotasoineen. Heti sen vieressä on aurinkogeneraattori, joka voi syöttää virtaa retkeilyelektroniikkaan vaikka hiekkadyynien keskellä.
Sisätiloihin matkustajat pääsevät joko leveästi avautuvien takaovien tai oikeanpuoleisen liukuoven kautta. Pääsy ajoneuvoon on erityisen matala, koska cell-to-pack -tekniikkaan perustuvat akut on asennettu lattiaan erittäin matalina.
Lattian kaarevilla kiskoilla matkustajan istuin voidaan liu’uttaa taaksepäin ja muuntaa pöydäksi. Vapautuva tila etukulmassa otetaan käyttöön taitettavalla makuulaverilla, jonka eteen voidaan sijoittaa näyttö – jos auringonlasku ei yksin riitä viihdyttämään.
Monenlaista retkeilyvarustusta voi kiinnittää saumattomasti seinäkiskoihin: pöytiä, tuoleja, aurinkovaloja, lapioita, vaatetankoja.
Ideat, kuten alas taitettava ohjauspyörä tai digitaalisella vetovoimamittarilla varustettu vinssi, tuskin pääsevät sarjatuotantoon PV5:n kohdalla – ainakaan heti. Mutta WKNDR ei ole mikään haihatteluprojekti. Tämän osoittaa vilkaisu sen vieressä esillä olevaan sarjatuotantomalliin: siinäkin on hyödynnetty samoja seinäkiskoja työkalujen kiinnitykseen. Myös matala sisäänkäynti lähes kolmen metrin akselivälillä tarjoaa huipputason tilatehokkuutta. Eikä vähäisimpänä etuna: PV5 on jo tehtaalta tilattavissa poikkeuksellisen monina kokoonpanoina, sillä sisätila on kauttaaltaan tasapintainen ja muokattavissa.
Yksi PV5-versio on suunniteltu freelancereille ja tarjoaa maksimaalisen työtilan ja säilytysratkaisut. Se on varustettu tekoälyohjatuilla kodinkoneilla, kuten vaatehuollon laitteilla, älypeileillä ja kahvikoneella. Toinen versio on eräänlainen WKNDR-light, joka sisältää muun muassa valoa hyödyntäviä uuneja ja viinikaappeja – tyylikkäitä retkeilyelämyksiä varten. Lisäksi erikoispaneeleilla voi muokata sisäseinät käyttäjän makuun sopiviksi. Klick-klack – ja asumus kaunistuu.