Kalmar on uudistanut Port 2060 -visionsa tulevaisuuden satamasta. Kalmarin uudistetun Port 2060 -vision mukaan vuonna 2060 data on mullistanut maailmankaupan ja tehnyt siitä entistä tehokkaamman, turvallisemman ja kestävämmän. Ihmiset asuvat älykaupungeissa osana globaalia ekosysteemiä, jossa kuluttajakysyntä ohjaa logistiikka- ja lastinkäsittelyteollisuutta.
- Uskomme, että vuonna 2060 palvelut ovat entistä yksilöidympiä ja tehokkaampia. Erikoistuotteita, kuten omaa suosikkikahvia voi tilata suoraan paikalliselta tuottajalta. Hyödykkeitä liikutetaan nopeasti maailman eri kolkista älykonteissa, jotka tuntevat sisältönsä ja määränpäänsä. Kaikki liikenne on automatisoitua ja hyvin tehokasta, kertoo Frank Kho, Kalmarin markkinatutkimuksesta, strategiasta ja kehityksestä vastaava johtaja ja Kalmarin Port 2060 -ajatushautomon jäsen.
Kalmarin tulevaisuuskuvassa terminaalit ovat kokonaisvaltaisia logistisia ekosysteemejä, jotka toimivat kysyntävetoisen yhteiskunnan vaihtokeskuksina maailmanlaajuisesti. Kaikki satamat ovat automatisoituja, ja niiden toiminta perustuu uusiutuvaan energiaan ilman hiilidioksidipäästöjä. Jatkuva ennakoiva huolto varmistaa, ettei toiminnassa esiinny ongelmia tai keskeytyksiä. Dataa hyödynnetään kokonaisvaltaisesti yhteiskunnan hyväksi. Ihmisten tietoon ja kokemuksiin yhdistetty tekoäly auttaa ratkaisemaan hyvinkin monimutkaisia ongelmia. Ihmiset kytkeytyvät toisiinsa entistä tiiviimmin, ja uudet digitaaliset teknologiat ovat mahdollistaneet monimuotoisen yhteistyön, tuotekehityksen ja innovoinnin, jotka vaikuttavat myönteisesti ihmisten elämään ympäri maailman.
Kalmarin Port 2060 -tulevaisuushanke lanseerattiin vuonna 2011 herättämään keskustelua satamateollisuuden tulevaisuudesta. Kalmar on pyrkinyt ennakoimaan lastinkäsittelyn tulevia haasteita ja ratkaisuja artikkelein, blogikirjoituksin ja konferenssiesityksin konttiliikenteen alkamisen satavuotisjuhlien lähestyessä.
- Alkuperäinen näkemys vuoden 2060 satamasta keskittyi enemmän sataman fyysisiin ulottuvuuksiin. Jatkossa digitalisaation, datan ja ohjelmistojen tuomat mahdollisuudet vaikuttavat syvällisesti maailmankauppaan ja logistiseen ekosysteemiin. Esimerkiksi automaatio ja tekoäly auttavat jatkossa meitä luomaan kestävämmän tulevaisuuden, ja samalla ne mahdollistavat paremman yhteistyön ja vuorovaikutuksen ihmisten välillä, Kho sanoo.