MAN - Vaihtoautot

Huhtikuusta alkaen nähdään Kaliforniassa liikenteessä yleisillä teillä autoja ilman rattia ja polkimia. Osavaltion liikenneviranomainen poisti viime maanantaina vaatimuksen ihmisestä varmistajana autonomisen auton ratin takana. Päätös oli seurausta Silicon Valleyn teknologiayritysten ankarasta painostuksesta. Kehittäjät kuten Googlen tytäryhtiö Waymo ovat keskitttyneet autonomisen taksiauton teknologiakehitykseen. Myös General Motors on esitellyt prototyyppimallin ilman rattia ja polkimia.

Kaliforniassa 50 yritystä kaikkialta maailmassa ovat saaneet viranomaisen suostumuksen autonomisten autojen testaukseen. Huhtikuun 2. päivästä niillä on mahdollisuus anoa lupaa tuoda autonsa yleisille teille. Ehtona on asetettujen turvallisuusvaatimusten täyttäminen mm. suojauksella cyber-hyökkäyksiä vastaan. Auton kulkua on voitava valvoa kauko-ohjauksella. Autojen tulee myös jatkuvasti tallentaa dataa ajostaan. Myös poliisin on voitava pysäyttää auton kulku kaikissa liikennetilanteissa.

USA:n korkein liikenneviranomainen Washingtonissa on toistaiseksi näyttänyt punaista valoa muiden osavaltioiden anomuksille päästää autonomisia autoja liikenteeseen. Waymo on kuitenkin saanut luvan robottitaksitoiminnan perustamiseksi yhdessä kaupunginosassa Arizonan Phoenixissä.

(Vogel)