Isobritannialainen Titan Airways on vastaanottanut ensimmäisen tilaamistaan kolmesta Airbus A321P2F -rahtilentokoneesta. Kaikki koneet ovat aiemmin toimineet Thomas Cook -lentoyhtiön matkustajalentokoneina, ja niiden muutostyön rahtikäyttöön tekee Elbe Flugzeugwerke. Merkintä P2F tulee englannin kielen sanoista passenger-to-freighter.
Konetyyppi on ensimmäinen kapearunkoinen rahtilentokone, joka kykenee kuljettamaan lentorahtikontteja sekä ala- että yläkannella.
Tällä hetkellä Titan Airways operoi myös kahta Boeing 737-400F -lentokonetta, jotka se aikoo säilyttää laivastossaan Airbusien saapumisesta huolimatta. Päätös kielii rahtilentomarkkinoiden korkeasuhdanteesta, jonka odotetaan jatkuvan vielä vuosia.
Mittoja ja suoritusarvoja
Airbus A321P2F, alunperin A321-231, muutostyön suorittaja Elbe Flugzeugwerke:
- rahtiluukun leveys 360 cm ja korkeus 220 cm
- suurin hyötykuorma 27 000 kg
- rahdille käytettävissä oleva yhteistilavuus 207 m3
- yläkannen kapasiteetti 14 AAA-konttipaikkaa
- alakannen kapasiteetti 10 LD3 lentorahtikonttia
- yhteiskapasiteetti 17 AAA-konttipaikkaa
- suurin toimintamatka 2100 merimailia
Erilaisia ja samanlaisia A321-rahtikoneita
Edellä kerrotut ominaisuudet koskevat vain Elbe Flugzeugwerken modifioimia, A321-200-tyyppisiä lentokoneita. Markkinoilla toimii muitakin rahtimuutoksia tekeviä lentokonetehtaita, joista mainittakoon Precision Aircraft Solutions. Niiden tekniset toteutukset vaihtelevat samoin kuin muutettavien otettavien lentokoneiden suoritusarvot. Jos esim. muutettavan lentokoneen maksimilentoonlähtömassa on alhainen, tämä todennäköisesti näkyy rahtikoneen alempana hyötykuormana.
Jokainen lentokonetehdas suunnittelee työnsä itse ja hakee tälle lisätyyppihyväksynnän (eng. STC, supplemental type certificate).
Mitä todennäköisimmin kaikissa rahtimuunnoksissa ohjaamoa pidennetään, jotta siihen saataisiin kaksi tai useampia istuinta lisätilaa. Toisin kuin väliaikaisesti matkustamossa kevyttä rahtia kuljettavissa matkustajalentokoneissa, tehtävään pysyvästi muutetuissa koneissa säilytetään jonkin verran normaaleja matkustajapaikkoja.
(Kuvat: Titan Airways)