MAN - Vaihtoautot

Trafi ja poliisi tutkivat käyttökiellossa olevien ajoneuvojen määrää liikenteessä. Tutkimuksen aikana luettiin noin 2,3 miljoonan liikenteessä käytetyn auton rekisterikilvet. Autoista noin joka kuudeskymmenes oli katsastamaton.

Ajoneuvotietoja kerättiin poliisin toimesta vuonna 2016 kesä-marraskuussa, kahdeksassa eri mittauspisteessä. Trafissa poliisin keräämät tiedot yhdistettiin ajoneuvorekisteritietoihin.  Tutkimuksen aikana liikenteessä havaituista autoista 3,3 %:lla oli jokin auton käyttöä rajoittava merkintä ajoneuvorekisterissä.

Määräaikaiskatsastus oli suorittamatta 1,7 % autoista ja ajoneuvovero erääntynyt 1,2 % autoista. Liikennekäytöstä poistettuja oli 0,3 % autoista. Auton käytön estävät rekisterimerkinnät olivat sitä yleisempiä, mitä vanhemmasta autosta oli kyse. Kun auto oli yli 20 vuotta vanha, yleistyi se, että auto oli liikennekäytöstä poistettu ja katsastus oli yli vuoden myöhässä. 

Alueelliset erot ja vuodenaikavaihtelu auton käyttöä koskevissa rajoitteissa olivat pieniä, mutta Tampereen ja Oulun seudulla oli suhteessa vähemmän rajoitteellisia autoja kuin pääkaupunkiseudulla.

Auton todennäköinen käyttäjä määriteltiin omistaja- ja haltijatietojen perusteella. 18–24-vuotiaiden autonkäyttäjien henkilöautoista 5,4 % koski jokin rajoite, ja rajoitteet tulivat harvinaisemmiksi auton todennäköisen käyttäjän iän kasvaessa.  Suuri enemmistö sekä kaikista autoista, että rajoitteellisista autoista oli havaintohetkellä liikkeellä 50 km säteellä todennäköisen käyttäjän kotikunnasta.