Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella käynnistynyt tutkimushanke tuottaa uutta tietoa iäkkäiden miesten ajokortin menettämiseen ja autoilun loppumiseen liittyvistä kokemuksista.
Koneen säätiön rahoittamassa DRIVEX-hankkeessa tutkitaan aihetta elämäkerrallisesta näkökulmasta. Tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita siitä, millainen merkitys autoiluhistorialla on ajamisen lopettamiseen liittyvässä elämänmuutoksessa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan miesten autoiluun liittyviä kulttuurisia kuvastoja ja sitä, millaista tukea iäkkäät miehet toivoisivat saavan ajokortista luovuttaessa.
– Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että ajamisen loppuminen tai ajokyvyn menettäminen lisää sosiaalista eristäytymistä, heikentää elämänlaatua sekä lisää yksinäisyyden kokemusta ja jopa masennuksen riskiä. Suomessa aihetta ei kuitenkaan ole juuri tutkittu, vaikka meillä on entistä suurempi joukko ihmisiä, jotka ovat autoilleet koko aikuisikänsä ja joutuvat siitä myöhemmissä elämänvaiheissa luopumaan, tutkimushankkeen johtaja apulaisprofessori Elisa Tiilikainen kertoo.
Aikaisemman tutkimustiedon pohjalta tiedetään, että autoilun lopettamiseen liittyvä elämänmuutos voi olla erityisen vaikea ikääntyville miehille, sillä autolla ajaminen on perinteisesti nähty miehisenä toimintana.
– Moni ikämies on toiminut perheensä pääasiallisena kuljettajana ja jatkanut ajamista esimerkiksi puolisoaan pidempään. Tämän vuoksi haluamme hankkeessa keskittyä erityisesti miesten kokemuksiin ja tuoda näkyväksi myös sukupuolen merkitystä ikääntymisessä ja autoilussa.
Monitieteisessä, sosiaali- ja kulttuurigerontologian, sosiaalipedagogiikan sekä sosiaali- ja terveyshallintotieteen näkökulmia yhdistävässä hankkeessa kerätään media-aineisto sanomalehtien aihetta käsittelevästä uutisoinnista sekä elämäkertahaastatteluja autoilun lopettaneiden ikämiesten parissa.
– Kutsumme haastatteluihin mukaan 65 vuotta täyttäneitä miehiä, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet lopettamaan autolla ajamisen. Ajokortista on voitu luopua vastikään tai jo pidemmän aikaa sitten. Myös autolla ajamisen merkitykset voivat olla erilaisia. Jollakin on voinut olla työura autoilun parissa, kun taas toiselle autoilu on voinut olla vähäisempää jo aiemmissa elämänvaiheissa. Tärkeää on, että saamme erilaisia elämäntarinoita ja tähän elämänmuutokseen liittyviä kokemuksia kuuluviin, yliopistotutkija Marjo Ring kuvaa.
Ikämiesten haastattelut toteutetaan vuoden 2025 aikana. Hankkeen myöhemmässä vaiheissa tuotetaan uuden tutkimustiedon pohjalta käytännön keinoja, joiden avulla iäkkäitä miehiä voidaan tukea ajokortin menettämiseen liittyvässä merkittävässä elämänmuutoksessa. Tätä varten toteutetaan toiminnallisia työpajoja, joihin kutsutaan mukaan ikämiehiä ja heidän kanssaan työskenteleviä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Tutkimuksen etenemisestä ja tuloksista raportoidaan muun muassa hankkeen kotisivuilla.