Kansainvälisen merenkulkujärjestön (International Maritime Organization, IMO) meriympäristön suojelukomitea (Marine Environment Protection Committee, MEPC) kokoontui Lontoossa 7.–11.4.2025. Komitean 83. istunnossa saavutettiin haastavien neuvottelujen ja öljyntuottajamaiden vastustuksesta huolimatta alustava päätös toimista alusliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.
Lopullisesti toimista päätetään lokakuussa 2025. Päästötavoitteet on määritelty 2023 IMO:n kasvihuonekaasupäästöstrategiassa: merenkulku on päästötöntä noin 2050 huomioiden alueelliset ominaispiirteet.
Kokouksen keskiössä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä edistävät päätökset
Suomelle merkityksellisintä näissä neuvotteluissa oli taata oikeudellisesti sitovissa MARPOL-yleissopimuksen muutoksissa selkeät viittaukset ohjesääntöihin, joihin on tarkoitus saada huomioiduksi jääluokitetut alukset ja jääolosuhteissa kulkeminen.
Myös alusten energiatehokkuuden parantamisesta päästiin yksimielisyyteen. Kokous sai päätökseen lyhyen aikavälin kasvihuonekaasupäästöjen vähennysmenetelmien arvioinnissa vaiheen 1, jonka mukaisesti hiili-intensiteetti-indikaattorin (CII) vähennystavoitteet vuosille 2027-2030 kiristyvät asteittain vuoteen 2030, jolloin vähennysprosentti verrattuna 2019 tasoon on 21,5%. Lisäksi hyväksyttiin aikataulu 2-vaiheen tarkastelulle vv. 2026-2028.
Alueellisia toimia meriympäristön suojelemiseksi
Kasvihuonekaasupäästöjen sääntelyn lisäksi IMO:ssa hyväksyttiin alustavasti Koillis-Atlantin merialueen julistaminen typen- ja rikkioksidien sekä hiukkaspäästöjen rajoitusalueeksi (Emission Control Area, ECA). Tämä on usean vuoden ponnistusten tulos alueen valtioilta. Esityksen tekivät kaikki alueen rantavaltiot ja rikkidirektiiviin perustuvan EU:n yksinomaisen toimivallan vuoksi kaikki EU:n jäsenvaltiot. Rajoitusalue tulee vähentämään aluspäästöjen haitallisia vaikutuksia alueen ilmanlaadulle ja meriluonnolle.
Nyt perustettu ECA-alue yhdistää muut EU:n alueelle perustetut alueet Välimereltä Englannin kanaaliin ja Pohjanmerelle, mikä tasaa kilpailuasetelmaa. Itämeri on ollut vastaava rikinoksidien rajoitusalue (SECA) vuodesta 2015 lähtien ja typen oksidien rajoitusalue (NECA) vuoden 2021 alusta. Lopullinen hyväksyntä tehdään MEPC-komitean erityisistunnossa (MEPC/ES.2) lokakuussa 2025.
Lisäksi MEPC 83 -kokous päätti alustavasti perustaa Perun rannikko- ja avomerialueelle PSSA-alueet herkkien merialueiden suojelemiseksi.
Muita Suomelle tärkeitä kokousaiheita
MEPC 83-kokouksessa oli esillä painolastivesiyleissopimuksen muutoksien valmistelu. Tavoitteeksi asetettiin painolastivesiyleissopimuksen liitteen ja painolastiveden käsittelysäännöstön (BWMS) muutosten viimeistely ja hyväksyntä MEPC 84 -kokouksessa ensi keväänä. Keskeisiä muutoksia tulevat olemaan haasteellisesti käsiteltävän veden tunnistaminen ja sääntely, sekä käsittelylaitteiston suorituskyvyn parantaminen. Haasteellisesti käsiteltävällä vedellä tarkoitetaan painolastivettä, jota aluksen käsittelylaitteistolla ei kyetä käsittelemään, esimerkiksi veden sameuden takia kuten Suomen satamissa.
Lisäksi MEPC 83 -kokouksessa hyväksyttiin ehdotus oikeudellisesti sitovan biofouling-sääntelyn kehittämiselle estämään aluksen runkoon kiinnittyvien vieraslajien leviämistä.
Komitea hyväksyi myös työohjelman päivityksen merten roskaantumisen ehkäisemiseksi (Marine Plastic Litter, MPL). Nyt hyväksytty 2025 MPL työohjelma sisältää 17 vanhaa toimenpidettä, joita osin on tarkennettu sekä kaksi uutta toimenpidettä: rahtikonteissa kuljetettavien muovipellettien pakollinen sääntely sekä kalastusaluskohtaisen pyyntivälineiden hallintasuunnitelma. Toimenpiteet ovat luokiteltu lyhyen, keskipitkän tai pitkän aikavälin toimenpiteeksi ja osa on jatkuvia.
Kokouksessa hyväksyttiin myös määräysmuutokset koskien moottoreiden sertifiointia useilla operointiprofiileilla, testisyklien ja päästöraja-arvojen määrittelyä sekä tarkennettiin menettely moottorin uudelleensertifioimiseksi merkittävän muutoksen tai tiukemman päästötason takia. Muutoksiin sisällytettiin myös Suomen esittämä soveltamisaikataulu, joka on tärkeä moottorinvalmistajille kuten Wärtsilälle.