Helsingin Vuosaaren satamassa testattiin, voisiko drone kuljettaa kelluntavälineen veden varaan joutuneelle henkilölle. Helsingin kaupungin pelastuslaitos käyttää jo ennestään droneja onnettomuuspaikkojen tarkasteluun ja apua tarvitsevien etsimiseen, joten pelastusrenkaan kuljettaminen olisi luonnollinen lisätehtävä.
Pilottikokeilun aikana tuulisena aamuna palokunnan työntekijä esitti veden varaan joutunutta uhria, ja drone lennätti pelastusrenkaan hänelle noin 500 metrin päästä. Tavoitteena on, että drone voi usein saavuttaa pelastuspaikan nopeammin kuin ihmiset.
"Dronet ovat toimiva lisä pelastustyöhön. Niiden avulla apua tarvitseva henkilö voidaan löytää nopeasti monissa tilanteissa," sanoo palopäällikkö Petri Korhonen.
Helsingin kaupungin pelastuslaitos sai pilottikokeilussa käytetyt pelastusvälineet, joten he voivat myös itse aloittaa niiden lennättämisen olemassa olevilla droneillaan.
"Tässä pilotissa testasimme paitsi dronen tavarankuljetusta myös turvallista lentämistä satama-alueen haastavassa ympäristössä," kertoo VTT:n johtava tutkija Timo Lind, joka vastasi kokeilun teknisestä toteutuksesta.
Testaus auttaa kaupunkeja löytämään uusia tapoja käyttää droneja
Dronen pilottikokeilut ovat tärkeitä, koska ne antavat kaupungille ideoita ja tietoa siitä, miten droneja voitaisiin käyttää vastuullisesti ja mihin kaikkeen teknologia soveltuu. Kuljetus ja tavarankuljetus ovat yksi monista mahdollisista käyttökohteista.
Helsingissä tehty koelento oli osa Euroopan unionin rahoittamaa kansainvälistä CITYAM-hanketta, joka tukee kaupunkeja dronejen käyttöönotossa ja kokeilee erilaisia tehtäviä, joissa miehittämättömiä ilma-aluksia voitaisiin hyödyntää. Tukholmassa droneja on testattu muun muassa hanhien karkottamiseen rannoilta ja Hampurissa sataman kunnostus- ja ylläpitotarpeiden kartoittamiseen.
Pilottikokeilu ja CITYAM-hanke koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Pilotti toteutettiin yhteistyössä VTT:n , Helsingin sataman ja Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kanssa.