Hallitus antoi eduskuntaan esityksen, jolla ehdotetaan väliaikaisia muutoksia liikenteen palveluista annettuun lakiin. Esityksellä mahdollistetaan julkisesti tuettuja henkilökuljetuksia koskevan tiedon kokoaminen yhteen paikkaan.
Hallituksen esityksellä tehtävä määräaikainen ja alueellisesti rajattu kokeilulaki olisi voimassa kolme vuotta. Laki ei muuta julkisesti tuettujen kuljetusten järjestämistapaa eikä se näy kuljetuksia käyttävän asiakkaan arjessa.
Kokeilun aikana Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keräisi tietoa Keski-Pohjamaan, Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun hyvinvointialueiden järjestämistä sosiaalihuolto-, vammaispalvelu- ja terveydenhuoltolain mukaisista kuljetuksista. Lisäksi Traficom saisi tietoa samojen hyvinvointialueiden toimialueilla ajetuista sairausvakuutuslain perusteella korvattavista kuljetuksista eli niin sanotuista Kela-matkoista. Traficomin keräämät tiedot liittyisivät kuljetusten kysyntään, tarjontaan ja toteumaan.
Julkisesti tuettuja kuljetuksia järjestävät useat eri toimijat ja niitä koskeva tieto on sirpaleista. Kokeilulailla kootaan sosiaali- ja terveystoimen kuljetuksia koskevaa tietoa samaan paikkaan, jotta kuljetuksien järjestämisestä saadaan parempi kokonaiskäsitys. Tietopohjan avulla on mahdollista laatia ja arvioida tarkempia kehittämissuunnitelmia siten, että kuljetuspalvelut voidaan turvata myös tulevaisuudessa.
Vaikka hallituksen esityksellä mahdollistetaan tietojen kerääminen kokeiluluontoisesti ja alueellisesti vain tietyistä kuljetuksista, kokeilun tuloksia voidaan hyödyntää myös kansallisella tasolla.
Tavoitteena on turvata kuljetuspalvelut myös tulevaisuudessa
Julkisesti tuetun liikenteen kokonaiskustannukset yhteiskunnalle ovat yli 1,2 miljardia euroa vuodessa. Sosiaali- ja terveystoimen kuljetuksien osuus on tästä noin neljännes. Kuljetuksien kustannukset nousevat koko ajan, mikä yhdessä muun julkisen talouden tilanteen kanssa aiheuttaa painetta niiden järjestämisen kehittämiselle.
Kokeilun aikana kerättävän tiedon avulla on mahdollista arvioida nykyistä laajemmin kuljetuksien toimivuutta ja kehittämismahdollisuuksia. Tiedon avulla voidaan arvioida esimerkiksi kuljetusten yhdistämispotentiaalia sekä mahdollisuuksia kutsu- ja joukkoliikenteen parempaan hyödyntämiseen. Julkisesti tuettujen kuljetusten kehittäminen on välttämätöntä, jotta kuljetuspalvelut voidaan turvata myös tulevaisuudessa etenkin haja-asutusalueilla.
Mitä seuraavaksi?
Hallituksen nyt eduskunnalle antamasta esityksestä käydään täysistunnossa lähetekeskustelu, jonka ajankohta ilmoitetaan eduskunnan verkkosivuilla (tulevat täysistunnot).
Lähetekeskustelun jälkeen esitys siirtyy valiokuntaan, jonka mietinnön valmistuttua asian käsittely jatkuu täysistunnossa.
Määräaikaisen kokeilulain on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2025, ja kuljetustietoa on tarkoitus kerätä vuosilta 2026 ja 2027.
Kokeilun tuloksista on tarkoitus laatia väliraportti vuonna 2027 ja loppuraportti 2028.