MAN - Vaihtoautot

Energiayhtiö Gasum on avannut kaasutankkausaseman Kuopioon. Tankkausasema palvelee sekä raskasta liikennettä että henkilöautoja. Kaasuautojen suosio on nopeassa kasvussa, ja tätä kasvua tukee laajenevan tankkausasemaverkoston lisäksi kattava ajoneuvovalikoima. Vuoden 2019 aikana Suomen teille on tullut yli 2 700 uutta kaasuajoneuvoa.

Kuopion uusi tankkausasema sijaitsee joidenkin kilometrien päässä IKEA:n tavaratalosta osoitteessa Kranaattikuja 2.

”Kaasuautojen suosio on nopeassa kasvussa: Suomen teillä kulkee nyt noin 9 000 kaasuajoneuvoa, kun vuoden alussa niitä oli 6 300. Olemme tyytyväisiä, että yhä useampi suomalainen valitsee ympäristöystävällisemmän ajoneuvon ja haluamme tukea tätä kehitystä rakentamalla uusia kaasutankkausasemia ympäri Suomen”, toteaa Gasumin liikenteen liiketoiminnan kehityspäällikkö Markus Kaarlela.

Hallituksen tavoitteena on, että Suomessa olisi 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä. Gasum uskoo, että vuoden 2019 loppuun mennessä kaasuajoneuvoja tulee olemaan jo 10 000. Vuoden 2019 aikana yhtiö on avannut kaasutankkausasemia Ouluun, Lahteen ja Seinäjoelle sekä Raisioon.

Kuopion kaasutankkausaseman käyttöönotto tukee kaupungin päästötavoitteita

Kuopion kaasutankkausasemalla on mahdollista tankata henkilö-, jakelu- ja jäteautoihin sekä busseihin soveltuvan bio- ja maakaasun lisäksi nesteytettyä maakaasua, joka soveltuu raskaan liikenteen polttoaineeksi. Verrattuna dieseliin, LNG:n elinkaaren aikana syntyy yli 20 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi LNG:n liikennekäytössä ei synny juuri lainkaan pienhiukkaspäästöjä, mikä parantaa kaupunkien ilmanlaatua. LNG-jakeluverkoston kehitys mahdollistaa myös helpon ja nopean siirtymisen vieläkin ympäristöystävällisemmän nesteytetyn biokaasun (LBG) käyttöön.

”Kuopion tavoitteena on olla hiilineutraali ja globaalisti kestävän kulutuksen kaupunki vuoteen 2050 mennessä. Kaasutankkausasema edistää tätä tavoitetta, sillä kaasun käytöllä on mahdollista vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä välittömästi”, kertoo Kuopion kaupungin ympäristöasiantuntija Minna Kuuluvainen.

Kuopio on mukana myös Circwaste – Kiertotalouden edelläkävijäkunnat -verkostossa, jonka tavoitteena on edistää kiertotaloutta ja saada materiaalit kiertoon mahdollisimman kattavasti. Kuopiossa toteutetaan kiertotaloutta muun muassa Gasumin biokaasulaitoksessa, jossa alueen biohajoavista jätteistä tuotetaan uusiutuvaa energiaa – biokaasua. Biokaasun liikennekäytöllä on mahdollista vähentää polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 85 prosentilla verrattuna perinteisiin polttoaineisiin.