MAN - Vaihtoautot

Gasum vihki yhdessä Scanian kanssa 24. raskaan ajoneuvon neste- ja painekaasutankkausasemansa. Uusi asema sijaitsee Scania Sydissä Södertäljessä ja on Ruotsin toistaiseksi suurin, jossa neljä kuorma-autoa voi tankata yhtä aikaa.

Gasum jatkaa biokaasun tankkausasemien laajentamista etelän Malmöstä pohjoiseen Luulajaan.

- Jotta kuljetusyritykset voivat investoida kaasuautoihin, infrastruktuurin on oltava kunnossa. Vuonna 2019 asetimme tavoitteeksi saada Ruotsiin 25 asemaa viiden vuoden sisällä. Saavutamme sen, koska tämän aseman avajaisten jälkeen avaamme hieman myöhemmin tänä vuonna myös 25. asemamme Gävlessä, sanoo Gasumin liikennepäällikkö Sharareh Edström.

Suunnitelmana on avata neljä uutta huoltoasemaa vuoteen 2032 mennessä.

- Polttomoottori tulee olemaan käytössä vielä monta vuotta. Sen käyttäminen biokaasulla on tehokas tapa vähentää CO2-päästöjä tässä ja nyt, Sharareh Edström jatkoi.

Myös Scanian toimitusjohtaja Christian Levin oli paikalla ja piti avauspuheen.

- On erittäin positiivista, että Gasum avaa tämän biokaasuaseman täällä Södertäljessä. Uskomme tuotteeseen ja näemme sen tärkeänä osana ilmastonmuutoksen torjunnassa yhdessä sähkön kanssa,  Christian Levin sanoi.

Tänä vuonna Scania on julkaissut kaksi uutta ja tehokkaampaa 420 ja 460 hevosvoiman 13-litraista kaasumoottoriaan, ja niiden myötä kilpailukyky kasvaa kaasuautojen suhteen jopa kaukopuolella.

Kuorma-autovalmistajat kehittävät yhä parempia kaasuajoneuvoja ja muun muassa Gasum työskentelee infrastruktuurin laajentamisen parissa, mutta on myös tärkeää, että oikealla politiikalla luodaan edellytykset alueen laajentumiselle. Christian Levin huomautti myös tähän liittyen:

– Haluamme, että biokaasun verovapaus otetaan uudelleen käyttöön.

Kesäkuussa 2020 EU-komissio hyväksyi biokaasun ja biokaasun verovapauden jatkamisen Ruotsissa vuosille 2021–2030. Mutta 21.12.2022 tuomioistuin antoi tuomion, jolla kumottiin EU:n komission päätös hyväksyä Ruotsin verovapautus biokaasulle.

- Yhtä hullua kuin maidon alkoholivero, sanoi Sharareh Edström.

Poliittisesta näkökulmasta paikalla olivat muun muassa europarlamentaarikko ja keskustan tulevien EU-vaalien kärkiehdokas Emma Wiesner sekä energia- ja teollisuusministeri Ebba Buschin (KD) poliittinen asiantuntija Maja Lundbäck.

– EU:n biokaasupolitiikasta on toistaiseksi puhuttu paljon. Ruotsin hallituksen on nyt tärkeää varmistaa, että biokaasulle on reilut ehdot ja verosäännökset. Yrityksille ei saa olla vaarallista investoida biokaasuun, Emma Wiesner sanoi.

- Biokaasun saanti on erittäin tärkeää, ei vähiten turvallisuuspoliittisesti, jotta voimme Pohjoismaissa olla omavaraisia ​​sekä bio- että biokaasukäyttöisten ajoneuvojen suhteen, Maja Lundbäck sanoi ja jatkoi:

- Mitä tulee biokaasun verovapautukseen Ruotsissa, haluamme hallituksen puolelta nähdä sen uudelleen mahdollisimman pian, mutta nyt odotamme EU:n komission vastausta.

(Trailer)