MAN - Vaihtoautot

Viime vuosina droonit on yhdistetty usein sotaan ja ihmishenkien menetykseen. EU-rahoitteisen AiRMOUR-hankkeen aikana testattiin sen sijaan sitä, kuinka droonit voisivat pelastaa henkiä.

Norjan Stavangerissa drooni lennätti sydämentahdistimen syrjäiseen paikkaan, Saksan Kasselissa kudosnäytteen leikkaussalista laboratorioon ja Helsingissä adrenaliinikynän sisämaasta saarelle (katso video lennoista). 

Näissä tapauksissa olisi tositilanteissa voitu pelastaa henkeä uhkaavan sydänkohtauksen ja anafylaktisen allergiakohtauksen saanut. Leikkauksen aikana syöpäkasvaimen analysointi laboratoriossa puolestaan olisi mahdollisesti säästänyt potilaan lisäleikkaukselta tai lyhentänyt haastavan leikkauksen kestoa.

22.11.2023 julkaistu Opas kaupunki-ilmailun integrointiin tarjoaa tukea kaupunkien päätöksentekijöille kaupunki-ilmailustrategian laatimiseen ja droonien valjastamiseen erityisesti ensihoidon avuksi. Sen tiedot perustuvat kolmivuotisen tutkimus- ja innovaatiohanke AiRMOURin tutkimustuloksiin ja testilentoihin Saksassa, Norjassa ja Suomessa. Opas julkaistiin seitsemällä kielellä: englanniksi, suomeksi, ruotsiksi, norjaksi, ranskaksi, saksaksi ja hollanniksi. 

Droonien yleistyminen Euroopan ensihoidossa vain ajan kysymys

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium on vastuussa EU-hankkeen viestinnästä. 

– On meidän vastuullamme tukea kaupunkeja yleisesti ja Helsinkiä erityisesti tämän innovatiivisen liikennemuodon käyttöönotossa mahdollisimman kestävällä ja vastuullisella tavalla, minkä vuoksi olemme erittäin iloisia siitä, että hankkeen tulokset ja opit ovat saaneet niin lämpimän vastaanoton, Forum Viriumin EU-projektipäällikkö Renske Martijnse-Hartikka sanoo.

– Ilman AiRMOURia olisi kestänyt paljon kauemmin edistää kaupunki-ilmailuaihetta sisäisesti. AiRMOURin työn ja oppien innoittamana olemme nyt kehittämässä ja testaamassa omia tavoitteitamme Helsingin digitaalisen kaksosen ilmatilan mallinnuksen suhteen, yleiskaavoituksen yksikön päällikkö Christina Suomi Helsingin Kaupunkiympäristön toimialalta sanoo.

Saksan Kassel on jo käynnistänyt työt, jotta laboratorion ja lähialueiden sairaaloiden välisistä lennoista tulisi arkipäivää mahdollisimman pian. 

– Stavangerissa olemme puolestaan auttaneet tiedon ja kokemuksen lisäämisessä sekä sidosryhmäverkoston rakentamisessa, jota tarvitaan kaupunki-ilmailupalvelujen suunnitteluun ja käyttöönottoon, Martijnse-Hartikka lisää.

AiRMOUR-hankkeen koordinaattori, VTT:n johtava tutkija Petri Mononen kiittelee myös terveydenhuoltoalan toimijoiden kiinnostunutta vastaanottoa:

– Keskustelu ja yhteistyö ensihoidon ammattilaisten ja alan kanssa on ollut erittäin hedelmällistä ja palkitsevaa. Paljon on saavutettu, paljon on vielä tehtävää tulevina vuosina, mutta olemme pystyneet toteamaan, että alalla vallitsee laajamittainen yhteisymmärrys siitä, että miehittämätön kaupunki-ilmailu ja droonit tulevat pian tuomaan paljon lisäarvoa ensihoito- ja pelastuspalveluihin.

Väestön kasvaessa perinteinen liikenneinfrastruktuuri on äärirajoillaan. Siksi liikenne laajenee lähitulevaisuudessa kolmanteen ulottuvuuteen: ilmatilaan. AiRMOUR (1/2021–12/2023) on tutkimus- ja innovaatiohanke, joka tukee kestävää kaupunki-ilmailua ensihoitopalvelujen kautta. Hanke on saanut rahoitusta EU:n tutkimusta ja innovaatioita rahoittavasta Horisontti 2020 -ohjelmasta.

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!