MAN - Vaihtoautot

Oliivipuun hedelmät tunnetaan kaikkialla maailmassa välipaloina, öljynä ja ruoanvalmistuksessa. Nyt Ford on tutkinut, voisiko sadonkorjuun aikana kertyneitä oliivipuun oksia, risuja ja lehtiä käyttää ympäristölle kestävämpien autonosien valmistamisessa.

Oliivipuujätteen käyttö autonosissa voisi sekä vähentää tietyissä osissa käytettävän muovin määrää että puhdistaa ilmaa paikallisesti vähentämällä polttamista jätteen hävittämiskeinona. Ford käytti oliivipuujätettä jalkatukien ja tavaratilan osien prototyyppien valmistukseen. Testit osoittivat, että valmistetut osat ovat vahvoja ja kestävät kulutusta. Ford arvioi nyt prosessia puujätteen massakäyttöön.

Aluksi Fordin Euroopan pääkonttorissa Kölnissä työskentelevät insinöörit käyttivät älykästä simulointia oliivipuiden kestävyyden, lujuuden ja muotoiltavuuden testaamisen. Tämän jälkeen aloitettiin prototyyppien valmistus. 40 % kuiduista ja 60 % kierrätetystä polypropeenimuovista koostuva seos kuumennettiin ja ruiskupuristettiin valmistettavan osan muotoon.

”Jouduimme kokeilemaan erilaisia jätemateriaalin ja polypropeenin sekoitussuhteita löytääksemme oikean seoksen. Se oli kovaa työtä, mutta sen ansiosta pystyimme lopulta valmistamaan materiaalin jonka lujuuden, kestävyyden ja joustavuuden suhteen ei tarvitse tehdä kompromisseja”, sanoo Thomas Baranowski, ruiskupuristusasiantuntija.

Fordilla on kunnianhimoiset tavoitteet kestävyyden parantamiseksi, ja yhdessä globaalien kumppaneidensa kanssa yhtiö on saanut mitattavia tuloksia näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Ford on sitoutunut Road to Better -ohjelmaan, jonka tavoitteena on kestävämpi, osallistavampi ja oikeudenmukaisempi liikkumisen tulevaisuus, jossa jokaisella on mahdollisuus liikkua vapaasti ja toteuttaa unelmiaan.

“Me Fordilla etsimme jatkuvasti tapoja toimia kestävämmin, ja joskus inspiraatio voi iskeä mitä epätodennäköisimmistä paikoista. Oliivipuiden jätteitä hyödyntämällä olemme pystyneet korvaamaan merkittävän määrän auton sisätilojen osissa käytettävästa öljypohjaisesta raaka-aineesta. Kestävät kuidut luovat pinnoille ainutlaatuisen ulkonäön, joka olisi suoraan asiakkaiden nähtävissä,” kertoo Inga Wehmeyer, projektijohtaja, Ford.

Kokeilu toteutettiin osana COMPOlive-projektia, jonka tavoitteena oli kehittää ympäristöystävällisempää oliivituotantoa, käyttää biokomposiitteja muovin sijaan ja tukea kiertotaloutta.

Kokeilussa käytetty oliivipuujäte saatiin Espanjan Andalusiasta, jossa valmistetaan eniten oliiviöljyjä maailmassa. 1

Maailmanlaajuinen pandemia vaikutti vuosina 2020–2023 toteutettuun COMPOlive-projektiin. Pandemiasta johtuvien matkustusrajoitusten vuoksi projektiin osallistuneet kumppanit tapasivat toisensa ensimmäisen kerran henkilökohtaisesti vasta noin kahden ja puolen vuoden kuluttua projektin alkamisesta.