Finnlinesin syksyllä Naantali-Långnäs-Kapellskär-reitillä liikennöintinsä aloittavat uudet Superstar-luokan rahti-matkustajalaivat tarjoavat ruokien ja juomien puolesta runsaasti vaihtoehtoja ja makuelämyksiä perinteisen laivabuffetin lisäksi.
Menuiden ytimessä on vastuullisesti tuotettu saaristolainen lähiruoka välimerellisellä mausteella. Finnlinesin Suomen ja Ruotsin välisen laivaliikenteen raaka-aineista vastaa uusi kumppani Kespro.
Fisherman’s Bistron, Barrel Bayn ja Micke’s À la carte -ravintolan menuiden suunnittelussa on ollut apuna tv:stä tuttu kokki ja ravintoloitsija Henri Alén.
Superstar-laivojen ruokakonsepti nostaa reitin ravintolapalvelut uudelle tasolle. Finnlines suunnitteli ravintolapalveluille liikeidean, jota lähdettiin vuosi sitten jalostamaan yhteistyössä Alénin kanssa. Tästä syntyi elämyksellinen ravintolamaailma, jossa on huomioitu niin laivaympäristö kuin se, miten ruoka on osa matkustuskokemusta. Konseptiksi kiteytyi kunnianhimoinen kokonaisuus ilman turhia kikkailuja.
"Lähdin pohtimaan, mitä haluaisin itse saaristossa nauttia ja mikä saisi minut hyvälle tuulelle tai hymyilemään. Millainen ruokaelämys istuisi eri tilanteisiin kokouksista romanttiseen risteilyyn?"
Alén lupaa uusille laivoille tuleville matkustajille ruokaelämyksen, jota ei Finnlinesin laivoilla ole aiemmin ollut.
"Micke’s Wine & Dine À la Carte -aamiaisesta olen todella ylpeä, ja veikkaan että Fishmarketin & Grillin Barbeque -tuotteet ja kastikkeet ovat jotain, mitä laivoilla ei ole nähty. Barrel Bay -baarin pikkusyötävät ja Fishmarketin alueella saatava rapuämpäri ovat asioita, joita itse tulen taatusti nauttimaan."
Uusissa menuissa korostuvat lähellä tuotetut ja useissa erilaisissa annoksissa hyödynnettävät raaka-aineet, mikä osaltaan pienentää ruuan hävikkiä.
"Hävikin vähentäminen nautinnosta luopumatta on mielestäni asia, jonka suunnittelu ottaa aikaa. Mutta olemme maapallolle sen työn velkaa. Raaka-aineiden ristiin käyttöä on suunniteltu tarkasti, joka vähentää hävikkiä ja samoin energian käyttöä kokkauksessa. Pieniä asioita, joista helposti saa suuria muutoksia", Alén sanoo.
Uusien menuiden raaka-aineet ovat löytyneet esimerkiksi saaristosta. Leipomotuotteet ovat Turun seudulta, Ahvenanmaalta tulee muun muassa karitsaa, saaristolaispöytä ja paikallisia limonadeja. Kespron kattavaa listaa hyödynnetään esimerkiksi pientilatoimittajien valinnassa.
"Ravintolamaailman rakentaminen oli meille uusi aluevaltaus, siksi päädyimme pyytämään ulkopuolista apua. Alén on maanläheinen ja työskentelee edelleen tv-hommien lisäksi hellan äärellä", Finnlinesin keittiöpäällikkö Dan Grönvall sanoo.
Isoissa projekteissa on tärkeää aikatauluissa pysyminen. Grönvall kehuu yhteistyötä Alénin kanssa erinomaiseksi ja mutkattomaksi.
"Kiireisenä miehenä häneltä on löytynyt todella hyvin aikaa menuiden pallotteluun ja sparraamiseen. Ideoita ja apua on tullut paljon."
Yhteistyö Kespron kanssa varmistaa vastuulliset raaka-ainevalinnat
Finnlines on aloittanut tänä keväänä tiiviin yhteistyön Kespron kanssa. Kespro toimittaa raaka-aineet Finnlinesin Suomen ja Ruotsin välisen reitin laivoille.
Finnlinesin ja Kespron yhteistyö on osa Superstar-laivojen konseptiuudistusta, jossa matkustajille tarjotaan vastuullisesti tuotettua lähiruokaa.
"Sillä, mitä raaka-aineita, mistä ja miten ne tulevat laivoillemme on suuri merkitys. Kun tilaamme tuotteet Kesprolta, voimme luottaa siihen että ne ovat vastuullisesti tuotettuja. Korostamme tarjonnassamme myös kotimaisia raaka-aineita sekä lähituotantoa", sanoo Finnlinesin toimitusjohtaja Tom Pippingsköld.
Finnlinesin Superstar-ruokakonseptin pääteemat ovat vastuulliset valinnat, kotimaisuus, paikallisuus ja satokausien huomioiminen. Ravintolapalveluiden hiilijalanjäljestä iso osa muodostuu ruoan alkutuotannon ilmapäästöistä ja sen vuoksi raaka-ainetoimittajalla on iso merkitys ympäristönkin kannalta.
"Ravintola-alalla vastuullisuuden merkitys on kasvanut sekä yhteistyökumppaniemme että heidän asiakkaidensa parissa. Kesprolle vastuullisuus ei ole vain lupaus, vaan se näkyy päivittäin meidän tuotteissamme ja teoissamme. Finnlinesin tapauksessa laivamatkustajat odottavat ylipäänsä ravintolapalveluilta tänä päivänä yhä enemmän ja teemme osaltamme parhaamme, että nämä toiveet pystytään täyttämään ja ylittämään. Tarjoamme Finnlinesin laivoille monipuolisen osaamisen ja laajan valikoiman," sanoo Kespron johtaja Mika Halmesmäki.
"Uusilla Superstar-laivoilla haluamme tarjota Saaristomeren parasta ruokaa ja tähän tarvitsemme parhaan mahdollisen kumppanin. Kespro tarjoaa laadukkaan ja toimitusvarman logistiikan ja he myös pystyvät reagoimaan nopeastikin muuttuviin tarpeisiin. Kespro on luotettava ja vastuullinen toimija ja yhteistyömahdollisuutemme ovat rajattomat", Pippingsköld kiittää.
Superstar ropax -alukset / Finnsirius ja Finncanopus
- Liikennöinnin arvioitu aloitus vuoden 2023 syksyllä Naantali–Långäs–Kapellskär-reitillä
- Rahtikapasiteetti 5 200 kaistametriä eli esimerkiksi 250 rekkaa ja 200 henkilöautoa
- Matkustajakapasiteetti 1 100
- 323 matkustajahyttiä
- 64 miehistöhyttiä