MAN - Vaihtoautot

EU-neuvottelijat saavuttivat lopulliset sopimukset lainsäädäntöehdotuksista, joilla voi olla merkittäviä vaikutuksia liikenneturvallisuuteen: Yksi myönteisistä muutoksista on uusi sopimus, joka varmistaa, että ulkomailla määrätyt ajokiellot ovat voimassa koko EU:n alueella. Lainsäädäntö pyrkii sulkemaan porsaanreiän, jonka avulla yhdessä maassa ajokieltoon asetetut kuljettajat ovat voineet jatkaa ajamista toisessa maassa.

ETSC on ylistänyt tätä pitkään odotettua uudistusta. Tämä osittainen ajokieltojen yhdenmukaistaminen parantaa valvonnan johdonmukaisuutta ja estää vaarallista ajokäyttäytymistä EU:n laajuisesti. Kaikki uudistukset eivät kuitenkaan ole positiivisia.

Valitettavasti EU-päättäjät ovat päättäneet jättää voimaan useita poikkeuksia. Esimerkiksi ulkomailla ylinopeuden vuoksi ajokieltoon määrätyt kuljettajat voivat välttyä kotimaassaan ja koko EU:ssa voimassa olevalta ajokiellolta, jos nopeusrajoitus ylitettiin alle 50 km/h:lla.

Myös ajokorttilainsäädännön päivitys tuo mukanaan joitakin positiivisia muutoksia. Ensimmäistä kertaa kaikille uusille kuljettajille EU:ssa tulee pakollinen vähintään kahden vuoden koe-aika. Kuitenkin keskeinen ehdotus, jonka mukaan kaikkien jäsenvaltioiden olisi otettava käyttöön täysi alkoholikielto uusille kuljettajille, on hylätty. Sen sijaan jäsenvaltioiden tulee soveltaa tiukempia sääntöjä tai rangaistuksia alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta.

Paha: 17-vuotiaat kuorma-autonkuljettajat


Euroopan komission alkuperäinen ehdotus ajokorteista olisi velvoittanut kaikki EU-maat luomaan koulutusjärjestelmän, joka sallii jopa 17-vuotiaiden nuorten kuljettaa kuorma-autoja. Lopullinen sopimus tekee tästä kuitenkin vapaaehtoisen jäsenvaltioille. ETSC on vastustanut voimakkaasti ajokortti-ikärajojen laskemista, erityisesti raskaiden ajoneuvojen, linja-autojen ja turistibussien kuljettajille, ja viitannut useiden EU-maiden tilastoihin, joiden mukaan nuoremmat raskaan kaluston kuljettajat ovat alttiimpia onnettomuuksille.

Lainsäädäntö on myös virallisesti alentanut yksin ajamisen vähimmäisikärajaa: kuorma-autonkuljettajille 21 vuodesta 18 vuoteen ja linja-autonkuljettajille 24 vuodesta 21 vuoteen, edellyttäen, että kuljettaja on suorittanut ammattipätevyyttä osoittavan koulutuksen (CPC). Tämä oli jo aiemmin mahdollista poikkeuksena nykyisessä lainsäädännössä, mutta se on nyt vakiinnutettu osaksi ajokorttidirektiivin uudistusta.

ETSC on todennut, että ammattikuljettajien, kuten linja-autojen, turistibussien ja kuorma-autojen kuljettajien, työvoimapulaa tulisi hallita parantamalla työoloja ja palkkoja nykyisten työntekijöiden pitämiseksi ja uusien houkuttelemiseksi – ei laskemalla vähimmäisikää.

Lasten autot


Ehkä kaikkein huolestuttavin kehitysaskel on uusi EU:n ajokorttisääntö, jonka mukaan jo 15-vuotiaat lapset voivat ajaa jopa 2,5 tonnia painavia autoja, joiden nopeus on rajoitettu 45 km/h:iin. Tämä päätös, joka alun perin ehdotettiin erityisjärjestelynä Ruotsille, on todellisuudessa avoin kaikille jäsenvaltioille, jotka hakevat lupaa Euroopan komissiolta.

Ruotsi pyysi muutosta laillistaakseen vanhan ja oikeudellisesti kyseenalaisen A-traktoriluokan. A-traktori ei ole traktori, vaan auto tai lava-auto, josta on poistettu takaistuimet, nopeus on rajoitettu 30 km/h, ja joita voivat ajaa 15-vuotiaat ilman aikuisen valvontaa.

Vuonna 2020 Suomi luopui edistyneistä suunnitelmistaan sallia 15-vuotiaiden ajaa nopeusrajoitettuja autoja keskusteltuaan Euroopan komission kanssa hankkeen laillisuudesta. Uusi lainsäädäntö avaa Suomelle mahdollisuuden ottaa käyttöön niin sanottujen "kevytautojen" järjestelmän. Alun perin Suomen ehdotus koski enintään 1500 kg painoisia ajoneuvoja, mutta uusi EU:n B1-luokka sallisi jopa 2500 kg painavien autojen ajamisen lapsilta – mikä mahdollistaa suurimpien SUV-mallien käytön.

Euroopan komission alkuperäinen ehdotus oli, että B1-ajokortti olisi sallittu 16-vuotiaille, mutta Ruotsin voimakkaan lobbauksen jälkeen ikäraja laskettiin 15 vuoteen.

ETSC on ilmaissut vakavan huolensa B1-luokasta ja korostanut riskejä jalankulkijoille ja pyöräilijöille – riskit, jotka myös Euroopan komission oma vaikutusarviointi tunnusti.

On ironista, että Ruotsi, joka kehitti Vision Zero -liikenneturvallisuusstrategian, on ajanut tällaisia muutoksia. Ruotsin kansallinen tie- ja liikenneinstituutti (VTI) on aiemmin varoittanut A-traktoreihin liittyvistä vaaroista, kuten valvonnan vaikeuksista ja laajalle levinneistä nopeudenrajoittimien manipuloinneista.

Uusi B1-luokka sallii vielä suuremman 45 km/h nopeuden. Ja koska ajoneuvoihin ei tarvita muita muutoksia kuin nopeusrajoitin, B1-luokka voi lisätä huomattavasti kouluikäisten autoilijoiden määrää, mikä voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen, terveyteen, ympäristöön ja joukkoliikenteen käyttöön.

ETSC kehottaa jäsenvaltioita olemaan ottamatta käyttöön vapaaehtoista koulutusjärjestelmää 17-vuotiaille kuorma-autonkuljettajille, olemaan laskematta yksin ajamisen vähimmäisikää kuorma- ja linja-autoille ja olemaan hakematta lupaa myöntää B1-ajokortteja 15-vuotiaille.

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!