MAN - Vaihtoautot

Euroopan parlamentin enemmistö haluaisi tulevaisuudessa valvoa ajokieltoja kaikkialla EU:ssa.

Kuten myös EU-parlamentti ilmoitti tiistaina 6. helmikuuta, 50 kilometrin tuntinopeuden ylittäminen voi johtaa ajokortin menettämiseen. Tietojen mukaan kansanedustajat haluavat laajentaa tätä niin, että asuinalueilla ajokortti voidaan menettää, jos ajaa 30 km/h liian nopeasti. Jos jokin EU-maa on määrännyt ajokiellon, tulee viimeistään 25 päivän kuluessa olla selvää, koskeeko kielto koko EU:n aluetta vai ei.

"Toistaiseksi ajokielto on voimassa vain siinä maassa, jossa se on myönnetty", ADAC sanoi. 

Ennen kuin uudet säännöt voivat tulla voimaan, EU-maiden kanssa on neuvoteltava kompromissi. Jäsenvaltiot eivät kuitenkaan ole vielä löytäneet kantaa hankkeeseen. Neuvottelut alkavat vasta, kun uusi eduskunta on valittu kesällä. Tällaisen direktiivistä sovitun sopimuksen jälkeen jäsenvaltioilla on yleensä noin kaksi vuotta aikaa saattaa vaatimukset osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Kansanedustajat haluavat nyt, että ilman ajokorttia ajaminen lisätään vakavien liikennerikkomusten - kuten rattijuopumusten tai kuolemaan johtaneiden liikenneonnettomuuksien - listalle. Tämä tarkoittaa, että tiedot ajokortin peruuttamisesta jaetaan automaattisesti ajokortin myöntäneelle EU-valtiolle.

Puolueiden välinen sopimus

Kaikki poliittiset ryhmät suhtautuivat hankkeeseen myönteisesti. SPD:n europarlamentaarikko Thomas Rudner korosti, että vaaralliset pysäköinnit, vaaralliset ohitukset, kiinteän linjan ylittäminen ja törmäykset kirjataan myös ja niiden pitäisi johtaa ajokieltoon. Hän viittaa myös EU:n komission lukuihin, joiden mukaan noin 40 prosenttia rajat ylittävistä liikennerikkomuksista jää rankaisematta. Tavoitteena on vähentää liikennekuolemien määrää.

Yksityiskohdista on erilaisia ​​näkemyksiä. Europarlamentaarikko Markus Ferber (CSU) pitää suunnitelmaa oikeana, koska ei voida selittää, ettei ajokortin peruuttaminen EU:ssa toimi rajojen yli. Hän kannattaa kuitenkin myös sitä, että uusia sääntöjä tulisi soveltaa vain vakaviin ihmishenkiä vaarantaviin liikennerikkomuksiin ja että Saksan malliin perustuvaa EU:n laajuista pistejärjestelmää ei pitäisi olla.

Kansanedustaja Anna Deparnay-Grunenberg (vihreät) haluaisi kuitenkin sellaisen järjestelmän. Kaikkien jäsenvaltioiden pitäisi sitoutua tähän, hän sanoi. Hän kannattaa myös EU:n laajuista ajokorttien poistamista.

EU-parlamentin varapuheenjohtaja Jan-Christoph Oetjen sanoi: "Jokainen, joka syyllistyy vakavaan tieliikennesääntöjen rikkomiseen jossakin maassa, on menettänyt ajo-oikeutensa EU:ssa. On tärkeää, että rikkomukset ovat yhdenmukaisia ​​ja selkeästi määriteltyjä".

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!