Syksyn pimenevät illat ja talvilaitumille siirtyvät hirvieläimet aiheuttavat maanteiden tilastoihin selvän onnettomuuspiikin. ELY-keskuksen mukaan yksinkertaisin keino välttää onnettomuus tai ainakin pienentää törmäyksestä aiheutuvia vahinkoja on alentaa tilannenopeutta. Näin kannattaa tehdä etenkin hirvivaroitusalueilla.
Suomessa hirvi ja auto osuvat yhteen vajaa 1 800 kertaa vuodessa. Lisäksi sattuu onnettomuuksia peurojen, suurpetojen ja villisikojen kanssa. Etenkin isot pedot ja villisiat ovat loukkaantuneina arvaamattoman vaarallisia. Siksi niiden kanssa törmättäessä on viisasta soittaa apua autossa istuen, jos se vain suinkin on mahdollista ja turvallista. Peura- ja kaurisonnettomuudet painottuvat voimakkaasti Etelä-Suomeen. Hirvionnettomuuksia tapahtuu tasaisemmin ympäri maata.
Hirvieläinten onnettomuuskartta koko Suomen alueelta löytyy osoitteesta http://apps.strafica.fi/hirvi/.
Aja rauhallisesti ja keskity seuraamaan ympäristöäsi
Tilannenopeuden alentamisen lisäksi tien vierustoja on syytä tarkkailla syksyisin tavallistakin tiiviimmin. On syytä muistaa, että vaikka hirvivaroitusmerkit on asennettu kokemuksien perusteella todennäköisille eläinten ylityspaikoille, ei hirvi tai muukaan eläin tunne varoitusmerkkejä, joten niitä voi liikkua täysin yllättävissäkin paikoissa. Muita autoilijoita on fiksua varoittaa pitkiä valoja vilauttamalla, mikäli tien varsilla näkyy ylimääräistä liikettä.
- Uudempi autokanta on turvallisempaa vanhaan verrattuna. Niinpä nopeuden pudottaminen satasesta kahdeksaankymppiin estää hirveen törmätessä sen, ettei satoja kiloja painava eläin tule tuulilasista syliin. Satasen vauhdista se voi hyvinkin tulla, eikä tarvinne luetella mahdollisia seurauksia, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen muistuttaa.
Jos kuitenkin kolahtaa…
- Varoita muuta liikennettä ja vie varoituskolmio paikalleen
- Auta ja hälytä apua, jos onnettomuudessa on loukkaantuneita ihmisiä (112)
- Ilmoita aina poliisille (112)
Onnettomuuspaikan voi myös merkitä hansikaslokeroon valmiiksi tulostetulla lappusella: https://riista.fi/riistatalous/riistavahingot-ja-konfliktit/toiminta-riistaonnettomuuden-sattuessa/