TIP-Trailer services

Baltian suurimpiin energia-alan toimijoihin lukeutuva Elenger aloittaa merialusten tankkaamisen, eli bunkrauksen, nesteytetyllä maakaasulla (LNG) Hangon satamassa. Yhtiö huolehtii jo LNG-käyttöisten merialusten tankkauksesta Helsingissä ja Tallinnassa. Hangon sataman alueella bunkrauksia tehdään syksystä lähtien säännöllisesti. Elenger tankkaa jatkossa Tallinkin Megastarin lisäksi kahta muuta uutta rahtialusta.

Elenger on aloittanut UECC:n omistamien Auto Energy ja Auto Eco -alusten LNG bunkraukset Hangossa. Näitä aluksia käytetään pääasiassa ajoneuvojen kuljettamiseen Euroopasta Suomeen ja Venäjälle. Molemmat alukset ovat ympäristöystävällisiä ro-ro-aluksia, jotka ovat jääluokitukseltaan A1 Super. Alusten kymmenelle kannelle mahtuu yhteensä 4 000 ajoneuvoa.

Helsingissä Elenger on suorittanut LNG-bunkrauksia pidempään. Tallinkin johtava matkustajalaiva Megastaria on tankattu nesteytetyllä maakaasulla Helsingin ja Tallinnan satamissa jo yli 2 000 kertaa.    

- Matkustajalaivojen lisäksi yhä useammat uudet rahtialukset siirtyvät käyttämään LNG-teknologiaa. Nesteytetty maakaasu tulee väistämättä korvaamaan merikäytössä dieselpolttoaineet, joka tulee vaikuttamaan erittäin positivistisesti Itämeren veden- ja ilmanlaatuun, Kalev Rejlan Elengerin hallituksesta kertoo.

Ennen Hangon sataman ensimmäistä bunkrausta Elenger suoritti pitkän testijakson satamassa. Testijakson tarkoituksena oli minimoida mahdolliset LNG-bunkraukseen liittyvät riskit.

- Huolellinen testijakso ja kokeneiden asiantuntijoidemme osaaminen pitivät huolen, että ensimmäinen bunkraus Hangon satamassa sujui suunnitelmien mukaan, Rejlan toteaa.

Seuraavien kuukausien aikana Elenger suorittaa Hangossa truck-to-ship periaatteella bunkrauksia kerran viikossa. Yhden aluksen tankkaukseen käytetään neljää puoliperävaunua, joihin mahtuu yhteensä 72 tonnia nesteytettyä maakaasua. Helsingissä tehtävissä bunkrauksissa Elenger tuo nesteytetyn maakaasun Vysotskin LNG-tehtaalta. Yhtiö suunnittelee tuovansa myös Hangon satamaan nesteytetyn maakaasun samalta tehtaalta, jonka käyttöönotto on varmistettu Elengerin asiantuntijoiden johdolla.

Uusi LNG-bunkraukseen tarkoitettu merialus rakenteilla

Hollantilainen laivavalmistaja Damen rakentaa tällä hetkellä Elengerille uutta LNG-bunkraukseen tarkoitettua merialusta, jonka on tarkoitus tehdä bunkrauksia Itämeren alueella. Alus valmistuu vuonna 2020 ja aloittaa ympäristöystävällisten laivojen bunkrauksen Suomenlahden alueella.

Nesteytetty maakaasu on suurenergistä ja sitä voidaan käyttää polttoaineena merellä ja maalla sekä energialähteenä alueilla, joihin maakaasuputkia ei voida rakentaa. Nesteytetty maakaasu on ympäristöystävällinen polttoaine, jonka hiilidioksidi-, rikki- ja typpipäästöt ovat pienempiä kuin merikäytössä yleisillä dieselpolttoaineilla. Nesteytetyn maakaasun hiukkaspäästöt ovat myös alhaisia.   

Viime vuonna Elenger toimitti maakaasulähteistään eri puolilla Venäjää, Suomea, Liettua ja Puolaa yli 16 000 tonnia nesteytettyä maakaasua asiakkailleen.