MAN - Vaihtoautot

Suomalainen hydrauliikkaosaaja Dynaset on julkistanut dieselmoottorin ja hydrauliikkakomponenttien muodostaman voimalinjan. 

Tekniikoiden yhdistäminen tekee hybridin

Aina, kun kaksi tai useampaa voimanlähdettä yhdistetään, puhutaan hybridistä. Tavallisin hybridivoimalinja koostuu bensamoottorista, sähkömoottorista, akuista sekä tarvittavasta elektroniikasta ja sitä käytetään henkilöautoissa.

Dynaset on asentanut esimerkkivoimansiirron Volkswagen Transporter -pakettiautoon. Pakettiauton voimansiirtolinjan muokkaaminen osoittaa, että järjestelmä voidaan asentaa miltei mihin tahansa ajoneuvoon. Sellaiseenkin, jossa ei entuudestaan hydrauliikkaa käytetä.

Jarrutusenergiaa ei hukata

Dynaset ei ole vahvistanut, millaista tekniikkaa se on kehittänyt. Tekniikan ominaisuuksia joudutaan päättelemään eräistä yleisistä lainalaisuuksista. 

Uutta tekniikkaa esittelevässä pakettiautossa hydrauli-dieselhybridi kerää talteen jarrutuksessa normaalisti lämmöksi hukattavaa energiaa. Jarrutettaessa käynnistyvä hydraulipumppu alkaa paineistaa paineakkua. Paineakussa hydrauliöljy ei puristu kokoon, vaan jokin kaasu, kuten typpi. 

Kiihdytettäessä ja tehoa tarvittaessa hydrauliöljy ohjataan hydraulimoottoriin avustamaan ajoneuvon dieselmoottoria. Hukkaenergiaa hyödyntämällä pienennentään polttoaineenkulutusta.

Dynasetin Transporter-esittelyajoneuvossa suurin jarrutusteho on 30 kW. Suurin kiihdytysteho puolestaan on 20 kW. Luvuista voidaan päätellä, että hyötysuhde parhaimmillaan nousee 66 prosenttiin. Päättely edellyttää, että suurin öljyvirtaus jarrutettaessa on yhtä suuri kuin kiihdytettäessä. Toinen oletus on, että paineakussa käytettyjen paineiden täytyy olla yhtä suuria.

Työkoneissa omiaan

Koska Dynasetin hydrauli-dieselhybridi hyödyntää ajoneuvon tai työkoneen hydrauliikkaa, se soveltuu parhaiten normaalistikin hydrauliikkaa käyttäviin koneisiin. Järjestelmän avulla työkoneen, kuorma-auton jne. moottoria ei tarvitse käynnistää lyhytaikaisiin hydraulilaitteiden käyttöön. Työ nopeutuu ja pakokaasujen lähipäästöt vähenevät.