MAN - Vaihtoautot

Droneja hyväksi käyttävillä kaukokartoitusmenetelmillä voidaan mitata tarkasti pellon ja kasvuston ominaisuuksia. Täsmämaanviljely onkin yksi drone-teknologian uusista sovelluksista.

– Peltojen tilannetta on mitattu aiemmin käsin, esimerkiksi ottamalla maaperänäytteitä tai mittaamalla ruohon pituus mittanauhalla. Pian maanviljelijä pääsee katsastamaan peltojensa tilanteen kauko-ohjattavien drone-lennokkien avulla kätevästi ilmasta käsin, sanoo DroneKnowledge-hankkeen johtaja, tutkimuspäällikkö Eija Honkavaara.

DroneKnowledge, Tekesin Challenge Finland kisan voittajahanke, kehittää suomalaista huipputeknologiaa uusiksi vientituotteiksi. Hankkeeseen osallistuu neljä tutkimusryhmää: Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus (MML), Jyväskylän yliopisto, Luonnonvarakeskus ja VTT. Lisäksi mukana on yli 15 yritystä, mm. Valio, Apetit, Boreal Kasvinjalostus ja Yara (yksi maailman suurimmista typpilannoitteiden valmistajista). Vuonna 2016 alkaneessa hankkeessa on jo saatu lupaavia tutkimustuloksia mm. maataloudessa.

Yritykset ja Luonnonvarakeskus ovat antaneet hankkeen käyttöön mm. pelloilta testialueita, joilla on tutkittu erilaisia lannoituksia ja kasvilajikkeita. Esimerkiksi ruohon määrää ja laatua on mitattu ensin dronella, jonka jälkeen kasvustosta on otettu näytteitä ja mitattu laboratoriossa todelliset arvot. Dronen avulla tehdyt mittaukset vastaavat hyvin laboratoriomittausten kanssa.

Hankkeessa kehitetään ja tutkitaan myös laitteistoja ja ohjelmistoja. Kuvauksia on jo tehty Avartek:n omassa yrityshankkeessaan kehittämällä dronella joka mahdollistaa pitkän lentoajan ja suuren hyötykuorman. VTT:n kehittämällä hyperspektrisensorijärjestelmällä on mitattu kasvien terveyttä ja laatua, ja MML:n pienillä laserkeilaimilla on arvioitu puiden arvoa. MML:n kehittämä reaaliaikainen prosessointi tuo dronen keräämän tiedon hyötykäyttöön jopa lennon aikana. Jyväskylän yliopisto on kehittänyt tehokkaita konenäkömenetelmiä datojen analysointiin.