MAN - Vaihtoautot

DB Schenker osallistuu merkittävästi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Viriumin CityHUB-lähijakelukeskukseen. CityHUB-hanke kerää erityisesti pakettien pyöräjakeluun liittyviä oppeja Euroopan-laajuiseen käyttöön. Kokeilussa on perustettu lähijakeluterminaali Helsingin ydinkeskustan Baana-pyöräreitin varrelle (Baana 4 / Lapinlahdenkatu 16, Marian sairaala), jossa se toimii vuoden 2020 loppuun saakka.

DB Schenker on toimittanut CityHUB-keskukseen kuormatilakontin terminaalikäyttöön. Lisäksi DB Schenkerin rahtipyörä käyttää CityHUBia jakeluterminaalinaan. DB Schenker on käyttänyt rahtipyörää Helsingissä kesästä 2018 alkaen ja Turkuun rahtipyörätoiminta laajennettiin kesällä 2019. Kesällä 2020 rahtipyörät toimivat Helsingissä.

Tavaraliikenne DB Schenkerin Vantaan terminaalista CityHUBiin ajetaan käyttämällä Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Neste MY on ollut DB Schenkerin käytössä laajemminkin Suomen suurkaupunkien jakeluissa ja keskeisillä terminaalien välisillä runkoyhteyksillä jo vuoden 2017 alusta alkaen. Maaliskuussa 2020 DB Schenker lisäsi Neste MY uusiutuvan dieselin hankintoja kattamaan vähintään kaiken noutopistekuljetuksiin tarvittavan polttoaineen verran.

Kokeilussa ovat DB Schenkerin lisäksi mukana Neste, Lehtipiste Oy:n Pakettipiste, A2B ja Fiuge. Yhteistyön tavoitteena on kehittää päästötöntä pyöräjakelua verkkokaupasta tilatuille paketeille, mutta se mahdollistaa myös muut kokeilut tiheästi asutun keskusta-alueen logistiikkahaasteiden ratkaisemiseksi.

Kokeilu on osa EU-rahoituksen saanutta kansainvälistä yhteistyötä, josta vastaa Euroopan suurin teknisen alan tutkimuslaitos, saksalainen Fraunhofer-instituutti. Rahoittajana toimii EIT Urban Mobility (European Institute of Innovation & Technology). Hankkeessa ovat mukana Israelin teknologiainstituutti ja Katalonian teknillinen yliopisto, jotka koostavat Helsingin pilotin opeista raportin laajempaa kansainvälistä käyttöä varten. Toisen vastaavan lähijakelukeskuksen oli määrä nousta Hollannin Helmondin kaupunkiin, mutta kokeilu siirtyi koronatilanteen vuoksi. Nyt käytännön opit kerätään Helsingistä.