MAN - Vaihtoautot

Bosch jatkaa muutostaan liikkumiseen liittyvien ratkaisujen tarjoajaksi. Yhtiön uusi Connected Mobility Solutions -toimiala kokoaa yli 600 työntekijää digitaalisten liikkumispalveluiden – kuten ajoneuvojen yhteiskäytön, kimppakyytien ja autoilijoiden verkottuneiden palveluiden – kehittämiseen ja myyntiin.

- Verkottuminen muuttaa olennaisesti paikasta toiseen liikkumista ja auttaa samalla ratkaisemaan nykyiset liikenneongelmat. Pyrimme verkottumisen avulla toteuttamaan visiomme päästöttömästä, stressittömästä ja turvallisesta liikkumisesta, yhtiön toimitusjohtaja Volkmar Denner sanoo.

Verkottuminen avaa valtavat liiketoimintamahdollisuudet. Boschin arvion mukaan vuoteen 2025 mennessä maailman teillä liikkuu yli 470 miljoonaa verkottunutta ajoneuvoa ja vain neljän vuoden kuluttua liikkuvuuspalvelujen ja niihin liittyvien digitaalipalvelujen markkina on arvoltaan 140 miljardia euroa.

- Verkottunut ajaminen on Boschin kasvualue. Bosch pyrkii merkittävään kaksinumeroiseen kasvuun tarjoamillaan ratkaisuilla, Denner sanoo.

Bosch laajentaa kimppakyytien tarjoamiseen

Yksi kasvava markkina verkottuneen liikkumisen saralla on niin kutsuttu ridesharing eli kimppakyydit sekä yhteiskäyttöautoihin ja -takseihin liittyvät verkkopalvelut ja -sovellukset. Vuoteen 2022 mennessä ridesharing-palveluiden käyttäjien määrä kasvaa maailmanlaajuisesti 60 prosentilla 685 miljoonaan (lähde: Statista).

Boschin äskettäin hankkiman start up -yrityksen, SPLT:n avulla yritykset, yliopistot tai kunnat voivat tarjota kimppakyytipalvelun henkilöstölleen.

Sähköautojen digitaaliset palvelut

Moni sähköauton hankintaa harkitseva luopuu ajatuksesta siitä syystä, että he pelkäävät auton jättävän heidät tielle. Boschin System!e on suunniteltu ratkaisemaan juuri tämä ongelma. Pilvipalvelun avulla järjestelmä voi luoda ennusteen latauksen riittävyydestä ottaen huomioon muun muassa akun sen hetkisen latauksen, lämmityksen tai ilmastoinnin energiankulutuksen, kuljettajan ajotyylin sekä ympäristötekijät kuten liikennetilanteen ja valitun reitin topografiset tiedot. Tietojen perusteella järjestelmä pystyy laskemaan ajoneuvon tarkan kantaman luotettavasti.

Boschin ”Charging assistant” -palvelun avulla voi suunnitella sähköauton tarvitsemat lataukset ja maksaa ne. Järjestelmä tarjoaa kuljettajalle tietoa myös latauspaikkojen yhteydessä sijaitsevista ravintoloista, kahviloista ja myymälöistä, jotta kuljettajat voivat hyödyntää lataukseen kuluvan ajan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kolmas Boschin kehittämä palvelu hallinnoi sähköisten ajoneuvojen lataamista älykodeissa. Ratkaisu liittää auton älykodin sähköverkkoon, jolloin auton akku täydentää talon aurinkosähköjärjestelmää. Päivän aikana auto imee ylimääräisen aurinkoenergian ja syöttää sen vastaavasti takaisin yöllä tarvittaessa.

Boschin tytäryhtiö COUP:in e-skoottereiden yhteiskäyttöpalvelu puolestaan on toiminut Berliinissä vuodesta 2016 lähtien. Viime vuonna palvelu lanseerattiin Pariisissa ja tänä vuonna vuorossa on Madrid.

ConnectedWorld

Boschin IoT-ratkaisut ulottuvat laajasti aina verkottuneesta liikenteestä teollisuuteen, energiajärjestelmiin ja rakennuksiin. Bosch ConnectedWorld -tapahtumassa Berliinissä yli 70 näytteilleasettajaa esittelee, mitä kaikkea IoT jo mahdollistaa ja miten se parantaa tulevaisuudessa ihmisten jokapäiväistä elämää. Laajuudeltaan 10 000 m2:n kokoiseen näyttelyyn odotetaan noin 3 500 kävijää 21.–22.2.