MAN - Vaihtoautot

Vuonna 2021 biometaanin tuotanto kasvoi edellisestä vuodesta yli 40 prosenttia. Liikennebiokaasun kysyntä on myös kasvussa, kun vuonna 2021 kasvua edellisestä vuodesta on 26 %. Biometaanin tuotanto jatkaa kasvuaan myös jatkossa, ja se on monikertaistumassa lähivuosina. Myös biokaasun tuotantokapasiteettiin on tulossa lisäystä. Vuosina 2021-2022 kasvu on seurasta biojäte- ja puhdistamolietepohjaisen biometaanin tuotantokapasiteetin kasvusta. Vuosina 2023-2025 on viimein tulossa isomman mittakaavan laitoksia, jotka käsittelevät maatalouden jätteitä, tähteitä ja lantaa. Mikäli kaikki julkiset investointisuunnitelmat toteutuvat, niin biokaasun ja biometaanin kokonaistuotanto vuonna 2025 voisi olla lähes 2 terawattia - tuotanto siis tuplaantuisi neljässä vuodessa.

Suomen biokaasun tuotantotavoite on 4 TWh vuodelle 2030, josta lähes puolet tuotettaisiin maatalouspohjaisista jätteistä ja tähteistä. Asiantuntijat ovat arvioineet, että vuonna 2030 biokaasulle ja biometaanille olisi kysyntää 4- 11 TWh edestä. Huomattava osuus kysynnästä suuntautuisi biometaaniin, josta raskaat ajoneuvot voisivat kuluttaa 2,5-4 TWh, henkilöautot 0,5-1 TWh, bussit 0,5 TWh, teollisuus 0,5-4 TWh ja laivat 0,85-4 TWh. Lämmön- ja sähköntuotannossa biokaasua arvioitiin kulutettavan 0,4-2 TWh edestä. Jatkossa biometaania voidaan tuoda entistä helpommin myös muualta Euroopasta, sillä Baltian kaasuputki yhdistyy Keski-Euroopan kaasuputkeen. Kotimaisen liikennebiokaasun tuotantoon kannattaa kuitenkin satsata, sillä näin saada myös aluetalous- ja ympäristöhyötyjä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2021 biometaanin tuotanto oli noin 156 GWh (+42 % vuoteen 2020 verrattuna) ja biokaasun tuotanto noin 750 GWh (-2 %). Biometaanin tuotanto on ollut kasvussa viime vuosina.

Vuonna 2022 biokaasun ja biometaanin kokonaistuotannon odotetaan menevän kirkkaasti yli terawattitunnin. Vuonna 2022 biometaanin tuotanto kasvaa, kun edellisvuonna valmistuneet laitokset saadaan täyteen vauhtiin, ja ylipäätänsä kasvaneen kysynnän myötä laitosten käyntiaste on suhteellisen korkea.

Mikäli nyt tiedossa olevat julkiset investointisuunnitelmat realisoituvat, vuosina 2023-2025 rakennetaan ja otetaan käyttöön uutta kotimaista biometaanin tuotantokapasiteettiä yhteensä noin 740 GWh. Vastaavasti uutta sähkön ja lämmön tuotantokapasiteettia on tulossa noin 145 GWh, josta huomattava osa on suunniteltu toimijoiden omaan käyttöön. Kaikkiaan suunnitteilla ja rakenteilla vuosina 2023-2025 on 6 uutta biokaasulaitosta ja 18 biometaania tuottavaa laitosta, sekä lisäksi muutamiin olemassa oleviin biokaasulaitoksiin on suunnitteilla asennettavan biometaanin jalostusyksiköt.

Vuonna 2023 rakentuu lisää biokaasukapasiteettiä yhdyskuntien ja puhdistamolietteiden käsittelyyn. Vuosina 2024-2025 tulee syntymään uutta tuotantokapasiteettiä nimenomaan maatalouden jätteiden, tähteiden ja lannan jalostamiseen. Tässä kyse on nimenomaan keskisuuren ja suuren mittakaavan laitoksista, ns. keskitetyt laitoksista, joiden tuloa on odotettu kovasti viime vuodet.

Vuonna 2025 kotimainen biometaanin tuotanto olisi lähes 1000 GWh, siis jos nykyinen tuotanto säilyy ja mikäli nyt tiedossa olevat julkiset investointisuunnitelmat realisoituvat. Samoilla oletuksilla biokaasun tuotanto olisi noin 900 GWh. Näissä arvioissa on mukana vasta yksi Suomen lantabiokaasu Oy:n tuotantoyksikkö.  Synteettisen metaanin, ns. sähköpolttoaine, tuotanto ei ole mukana arviossa, sillä arvio koskee ainoastaan biomassapohjaista tuotantoa. Ensimmäinen synteettisen metaanin tuotantolaitoksen on määrä valmistua vuonna 2024 Harjavaltaan ja se tuottaisi synteettistä metaania noin 23 GWh.

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!