MAN - Vaihtoautot

Autotuojat ja -teollisuus ry ja Autoalan Keskusliitto kiittävät hallitusta tänään lausuntokierrokselle jätetystä hallituksen esitysluonnoksesta romutuspalkkioksi. Hallitus esittää varattavaksi 20 miljoonan euron budjetin romutuspalkkiolle ajalle 1.1.2026-31.12.2027, kuitenkin niin, että romutuspalkkio voisi alkaa jo 1.10.2025.

Viedessään vähintään 12 kuukautta omistuksessaan tai haltijuudessaan olleen yli 10 vuotta vanhan auton kierrätettäväksi ja ostaessaan uuden alle 140 g/km (WLTP) päästävän uuden auton, on yksityishenkilö oikeutettu romutustodistusta vastaan 2000 – 2500 euron romutuspalkkioon.

”Tämä on äärimmäisen tervetullut ja oikein ajoitettu toimenpide autokannan uudistamiseksi ,sanoo toimitusjohtaja Tero Kallio Auto- ja teollisuus ry:stä, ja jatkaa:

"Romutuspalkkio on paitsi tärkeä ilmastotoimi liikennesektorille, myös täsmälääke liikenneturvallisuuden parantamiseen. Lisäksi se on erittäin tervetullut piristysruiske jo pitkään hyvin matalalla tasolla olleeseen uusien autojen kysyntään. Romutuspalkkio kerryttää myös valtiolle uusien autojen myynnin kasvun seurauksena auto- ja arvonlisäverotuloja. Aiemmissa romutuspalkkiota koskevissa selvityksissä on havaittu, että romutuspalkkio lisää sosiaalista oikeudenmukaisuutta, sillä romutuspalkkiolla uuden auton ostaneet ovat olleet tavallista uuden auton ostajaa useammin naisia, nuorempia ja pienituloisempia”, 

Autokaupalle kaivattu piristys

Uusien henkilöautojen ensirekisteröinti määrä on ollut tällä vuosikymmenellä keskimäärin alempi kuin kertaakaan millään toisella vuosikymmenellä sitten 1960-luvun, jolloin autojen tuonti oli vielä säännösteltyä. Vaikutuksensa on ollut niin koronalla, taloustilanteessa, käytettyjen autojen ulkomaantuonnin kasvulla, kuin komponenttipulalla, unohtamatta kuluttajien epävarmuutta auton käyttövoimavalinnan osalta.

”Romutuspalkkio vaikuttaa positiivisesti koko yhteiskuntaan liikenneturvallisuuden parantumisena ja päästövähennyksinä. Kampanja on erittäin merkittävä myös 50 000 henkeä työllistävälle autoalalle ja toisi elinvoimaa yrittäjävetoiselle alalle, joka pitää Suomen pyörät pyörimässä. Romutuspalkkio tuo Suomen talouteen positiivisia signaaleja, joita nyt tarvitaan”, arvioi romutuspalkkion vaikutuksia Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Romutuspalkkio pienentää liikenteen päästöjä

Suomen henkilöautokannan keskipäästö on noin 180 g/km. Nyt romutuspalkkiolla vauhditettaisiin 2 500 euron palkkiolla nollapäästöisen uuden auton hankintaa ja 2 000 euron kannustimella alle 140 g/km päästävän uuden lataushybridin tai polttomoottoriauton hankintaa. Näillä ehdoin keskimääräisen romutuspalkkiolla hankitun auton keskipäästöksi tulisi noin 80 g/km. Romutuspalkkio on siis merkittävä ilmastotoimenpide.

Hallituksen esityksessä on arvioitu romutuspalkkiokampanjan vähentävän liikenteen päästöjä vuositasolla noin 8 500 hiilidioksiditonnia. Autoalan laskelmien mukaan esitetyillä ehdoilla (mm. budjetti 20 M€ ja palkkiosummat 2 000-2 500 € + mahdollinen autoalan osuus) päästövaikutukset olisivat huomattavasti suuremmat – jopa yli 15 000 CO2-tonnia vuositasolla.

Romutuspalkkio palvelee myös kierrätysalaa

Vuosina 2015, 2018 ja 2020-2021, siis aiempien romutuspalkkiokampanjoiden yhteydessä, tehtiin joka vuosi uusi kaikkein aikojen ennätys kierrätykseen tulleiden autojen määrässä. Romutuspalkkio siis tuottaa paitsi purkamoille, myös kierrätyslaitoksille uudelleenkäytettävää tai kierrätettävää materiaalia normaalia enemmän.

Lisätietoja

toimitusjohtaja Tero Lausala, Autoalan Keskusliitto ry, p. 050 407 2623, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

toimitusjohtaja Tero Kallio, Autotuojat ja -teollisuus ry, p. 040 729 4513, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tutustu lehtiimme! Tutustumistarjous!
Vuokraa toimitilaa! Toimitilaa tajolla!