MAN - Vaihtoautot

Suomessa, kuten koko Euroopassa, vallitsee rajattomalta tuntuva pula ammattikuljettajista. Suomessa kerrotaan bussiyrittäjien jo "raapivan kouluttajien ovia" pyynnöillä "milloin saatte ulos seuraavan bussikuljettajan".

Ammattikoulutuksen perinteinen tyyssija, ammattikoulut, venyttävät yleissivistävillä oheisohjelmillaan "tekevien" oppilaidensa koulutusta ammattikuljettajiksi kolmeen vuoteen! 25 aloittaneesta kerrotaan vain 4-7 käyvän koulutuksen loppuun saakka

Autokoulut, Työtehoseura, myös puolustusvoimamme kouluttavat henkilöauton B-ajokortilla ajavista paljon nopeammin kuin ammattikoulut C-, CE-, D- ja DE-pätevyysluokan ammattikuljettajia.

Puolustusvoimissa koulutus erilaisine erikoiskoulutuksineeen kestää 11 kuukautta. Autokoulut ja Työtehoseura pysytyvät kouluttamaan minimissään jopa kuukaudessa raskaan liikenteen ammattikuljettajaksi ammattipätevyystodistuksineen, mutta se maksaa tuntuvasti.

Ruotsin ammattikuljettajapula on johtanut nyt jo siihen pisteeseen, että kuljettajia koulutetaan B-kortillisista korkeimman luokan ammattikuljettajiksi kolmessa kuukaudessa yhteiskunnan varoilla, koulutettavien kannalta ilmaiseksi!