MAN - Vaihtoautot

Järjestetyt matkat ulkomaisten ajokorttien vaihtamiseksi romanialaisiksi - ja sitten esimerkiksi ruotsalaisiksi - lisääntyvät jyrkästi. Asiasta kertoo Ruotsin radio Ekot.

Ruotsissa EU:n ulkopuolisen maan ajokortin vaihtaminen on kiellettyä ilman ajo- ja teoriakoetta. Mutta se on sallittua Romaniassa. EU:ssa voimassa olevat säännöt kuitenkin ovat, että sinun tulee asua pysyvästi siinä maassa, josta saat ajokortin. Ajokorttimatkojen järjestäjät varmistavat siksi, että saat osoitteen Romaniassa, mutta vain paperilla. Monissa tapauksissa ajokortti voidaan myöntää ilman, että henkilö on edes suorittanut ajokoetta.

On edelleen epäselvää, kuinka laajasta ongelmasta puhutaan ja kuinka moni koskee raskaita ajoneuvoja, kuten kuorma-autoja ja linja-autoja.

- On järkyttävää, kuinka pitkälle ihmiset ovat valmiita menemään kiertääkseen ammattiliikenteen vaatimuksia, eli että heillä on hyväksytyt luvat niissä maissa, joissa he työskentelevät. Se heikentää luottamusta ja luo todennäköisesti entistä enemmän säännöksiä, jotka tekevät kuljettajien löytämisestä entistä vaikeampaa. Meidän on käännettävä suuntaus ja luotava enemmän houkuttelevuutta kuljettajan ammatille, jotta ei tarvitse rikkoa lakeja ja määräyksiä saadaksesi ammattikuljettajia, sanoo Ulric Långberg, Sveriges Åkeriföretatin sosiaalipolitiikan johtaja Transportnetille.

Ruotsin liikennevirasto kirjoittaa tiedotteessa SR:n raportin johdosta, että viranomainen työskentelee parhaillaan vastaanotettujen hakemusten analyysin parissa. Ruotsin liikennevirasto on muun muassa lisännyt tarkastuksia, joilla varmistetaan, että hakijalla on vakituinen asuinpaikka Ruotsissa.

EU:n ja ETA:n yhteiset määräykset määräävät, että Ruotsin liikennevirasto ei saa evätä ETA-ajokortin vaihtoa, jos ajokortin haltija täyttää muodolliset vaatimukset, eli että kyseessä on voimassa oleva ajokortti ja haltijalla on vakituinen asuinpaikka Ruotsissa. Ruotsi ei saa kyseenalaistaa toisen jäsenvaltion ajokorttiarviointeja.

(Transportnet)