MAN - Vaihtoautot

Kuntalaisaloite neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä Malmin lentokentän säilyttämisestä ilmailukäytössä  luovutetaan Helsingin nyt valittavan kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi sen ensimmäisenä kokouspäivänä, maanantaina 2.8.2021. Aloitteen ovat laittaneet vireille ylipormestari Raimo Ilaskivi, Lex Malmi -aktiivi Kim Korkkula ja Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Suomen tähän mennessä ylivoimaisesti suurin kuntalaisaloite mittaa uuden kaupunginvaltuuston demokratiakäsityksen ja kunnioituksen kuntalaisia kohtaan. Aloitteella on ennätyksellisesti kannattajia jo runsaat 30 000 helsinkiläisistä. Tämä ylittää lain vaatimuksen puolitoistakertaisesti. Äänestys toteutunee jo tämän vuoden aikana, mikäli valtuusto hyväksyy aloitteen. Tarkka luovutusaika kaupungintalon kirjaamoon tiedotetaan myöhemmin.
 
Väistyvät puheenjohtajat epäsivät kansanäänestyksen
 
Osa nykyisten valtuustoryhmien väistyvistä puheenjohtajista tyrmäsi julkisuudessa kansanäänestyksen järjestämisen, kun se saavutti lain edellyttämän minimäärän, 22 000 helsinkiläistä. Perusteluina torjumiselle käytettiin lähinnä sen aihetta.

Aloite luovutetaankin uudelle valtuustolle, jonka toivotaan kunnioittavan helsinkiläisten mielipidettä.
 
Puheenjohtaja Timo Hyvönen uskoo uuden valtuuston oikeudenmukaisuuteen.

“Luotamme siihen, että Helsingin uudet valtuutetut kunnioittavat kansalaisten ehdottamaa suoraa kansalaisvaikuttamista ja Suomen lakia. Suomen sadasta kansanäänestyksestä yhtäkään ei ole järjestetty Helsingissä. Päätös ei voi riippua aloitteen aiheesta vaan sen pitää perustua kuntalaisten tahtoon. Tässä tapauksessa lain vaatima kannatusmäärä ylittyy reilusti”
 
Yli puolet ehdokkaista kannattaa Malmin lentokentän säilyttämistä
 
Isoimpien vaalikoneiden mukaan vuoden 2021 kuntavaalien helsinkiläisistä ehdokkaista enemmistö kannattaa Malmin lentokentän säilyttämistä ilmailukäytössä. Suurimman puolueen Kokoomuksen ehdokkaista jopa 60% on Malmin säilyttämisen kannalla.  (YLE)
 
Puheenjohtaja Hyvönen on tutkinut ehdokkaiden vastauksia. 
 
“Puolueohjelmien kauniit lupaukset suorasta kansalaisdemokratiasta tuntuvat riippuvan aiheesta. Kansanäänestystä ei näytä haluttavan asioista, joissa kansa voisi “äänestää väärin”.”

Iltalehden ja YLEn vaalikoneiden lisäksi myös Malmin lentoasemaa vaaliva Malmin lentoaseman ystävät ry on kysynyt helsinkiläisten ehdokkaiden mielipiteitä sekä lentokentän jatkosta että kansanäänestyksestä suoran demokratian välineenä osoitteessa www.malmivaalit.fi. 
 
“On silmiinpistävää, että Vihreillä näyttää olevan vain pari Malmin lentokentän jatkoa kannattavaa ehdokasta alueen merkittävistä luonto- ja kulttuuriarvoista riippumatta. Joka puolueesta löytyy kuitenkin asian kannattajia. Jokainen voi valita omien arvojensa mukaisen ehdokkaan, joka välittää myös Malmin lentokentän merkittävistä luontoarvoista, maailmanluokan kulttuuriperinnöstä ja Helsingin tulevaisuudesta ilmailun kehittyessä uuteen suuntaan.”
 
Helsinkiläisten ehdokkaiden kantoja Malmin lentoaseman toiminnan jatkumiseen ja kunnalliseen kansanäänestykseen suoran demokratian välineenä löytyy ajantasaisena osoitteesta www.malmivaalit.fi. Kentän toiminnan jatkolle myönteisten ehdokkaiden lista on mukana myös jokaiseen helsinkiläiseen talouteen keskiviikkona 26.5. jaettavassa MALMIVAALIT-lehdessä. Lehden voi lukea myös sähköisesti verkkosivulta malmiairport.fi/kuntavaalit2021.

Lisätietoja: www.malmivaalit.fi
Kuntalaisaloite.
Kunnallinen kansanäänestys.