USA:n presidentti Donald Trump on ilmoittanut asettavansa 25% tuontitullit Meksikolle ja Kanadalle.
Kansainvälinen S&B Global Ratings USA:ssa hälyttää miljardien dollarien tappiouhasta USA:n omalle autoteollisuudelle, jos Trumpin määräämät 25% tuontitullit teräkselle ja alumiinille jäävät voimaan pitemmäksi ajaksi.
"Tällaiset tariffit leikkaavat miljardeja autonvalmistajien voitoista, mikä laukaisi heijastusvaikutuksia laajemmassa toimitusketjussa mahdollisten tuotantohäiriöiden muodossa ja nostaisi kustannuksia loppukuluttajille", S&P Global Ratings Auto-osaston johtaja Nishit Madlani sanoo.
Teräkselle ja alumiinille ehdotetut tariffit lisäisivät kustannuksia autoteollisuudelle, jonka osuus raudan ja teräksen nettotoimituksista vuonna 2024 oli 15 prosenttia.
Historia osoittaa, että yhdysvaltalaiset kuluttajat ovat suurelta osin vastanneet tariffien kustannuksista, ja lähes kaikki lisäkustannukset on maksettu ensimmäisen vuoden aikana.
Suurin osa yritysten luokituksista säilyisi ennallaan, jos tariffit ovat lyhytaikaisia, mutta jatkuvaa epävarmuutta Yhdysvaltain tariffipolitiikasta odotetaan.
Ensimmäisen tason toimittajat siirtävät todennäköisesti huomattavia kustannuksia autonvalmistajille, jotka siirtäisivät ne kuluttajille korkeampien hintojen kautta.
Suuremmat riskit toimittajien luottomittareille johtuvat pidemmän aikavälin sivuvaikutuksista kuten volyymien pienenemisestä, käyttöpääoman kasvusta, uusiutuneista toimitusketjujen puutteista, lisääntyneestä tuotannon epävakaudesta ja mahdollisista lisääntyneistä pääomasijoituksista tuotannon siirtämiseen.
Nämä riskit olisivat merkittäviä, jos tariffit ulottuvat yli kolmesta kuuteen kuukauteen tai vuoteen 2026 asti.
Jälkimarkkinoiden toimittajilla on suurempi hinnoitteluvoima ja vähemmän tuotantoa Meksikossa, mutta Kiinan tariffit voivat vahingoittaa joitain jälkimarkkinoiden toimittajia.
Jälleenmyyjät kokisivat vähemmän vaikutuksia ja heillä olisi suurempi pehmuste luottomittareihinsa.