MAN - Vaihtoautot

Luotsauksen perusmaksua rannikolla korotetaan vuodelle 2021 keskimäärin 49 euroa. Saimaan maksutaso on jatkossakin 26 % rannikon luotsausmaksusta.

Luotsausmaksuilla katetaan luotsaustoiminnan järjestämisestä ja valtakunnallisen palveluverkoston ylläpitämisestä aiheutuvat kustannukset. Luotsausyhtiön on myös huolehdittava rahoituksen riittävyydestä toiminnan kehittämiseen.

Vuonna 2021 luotsausmaksuja korotetaan keskimäärin 3 %. Korotus toteutetaan luotsauksen perusmaksua korottamalla. Mailikohtaiset hinnat sekä luotsauksen odotus-, peruutus- ja tilauksen siirtomaksu säilyvät ennallaan. Yleisimmässä aluskokoluokassa korotus on 49 euroa per luotsaus. Saimaan maksutaso on myös tulevana vuonna 26 % rannikon luotsausmaksusta.

Koronakriisi hidastaa ulkomaankauppaa, vaikutuksia myös luotsausmääriin

Suomen ulkomaankaupan vienti- ja tuontimäärien lasku vaikuttaa merkittävästi alusliikenteeseen ja luotsausmääriin. Rannikolla luotsausten kappalemäärän ennustetaan tänä vuonna laskevan noin 19 % (18 300 luotsausta). Saimaalla sen sijaan liikennemäärät ovat olleet kasvussa edelliseen vuoteen verrattuna +25 % (3 000 luotsausta).

Korotuksen laskennallinen vaikutus vuoden 2021 luotsaustuottoihin on noin 1,0 milj. euroa. Yhtiön kustannusrakenteeseen vaikuttavat tulevina vuosina yleisen kustannus- ja palkkakehityksen lisäksi etäluotsauksen ja digitalisaation tutkimus- ja kehityskustannukset. Myös aluskaluston turvallisuusparannuksia ja henkilöstön työturvallisuuden kehittämistä jatketaan.

Luotsausmaksujen korotuksesta päätti Finnpilot Pilotage Oy:n hallitus kokouksessaan 28.9.2020. Uudet luotsausmaksutaulukot on julkaistu Finnpilotin verkkosivuilla.

Finnpilot Pilotage Oy on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö. Lainsäätäjä on määritellyt luotsaustoiminnan päätarkoitukseksi alusliikenteen turvallisuuden edistämisen ja ympäristöhaittojen ehkäisyn. Tuotamme yhdenmukaisia ja kustannustehokkaita luotsauspalveluja kaikilla luotsattaviksi määrätyillä väylillä Suomen aluevesillä sekä Saimaalla. Tuomme meriliikenteeseen sujuvuutta, jolla on suuri taloudellinen arvo niin varustamoasiakkaillemme kuin koko kansantaloudelle. Luotsinkäyttö vähentää merkittävästi vakavien ympäristöonnettomuuksien riskiä.