MAN - Vaihtoautot


(Kuva: Anne Haapalainen)

Euroopan komissio on aloittanut tarkastuksen rengasvalmistaja Nokian Renkaiden mahdollisista EU:n kilpailuoikeussääntöjen rikkeistä.

Tarkastus kohdistuu Nokian Renkaiden pääkonttoriin Nokialla, ja se on ennalta ilmoittamaton, Nokian Renkaat kertoo tiedotteessaan.

Komissio kertoo tiedotteessaan, että se on tiistaina aloittanut tarkastuksia renkaita valmistavissa yrityksissä useissa EU-maissa. Tarkastuksiin osallistuvat myös kansalliset kilpailuviranomaiset eli Suomessa Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Kilpailuviranomainen on huolissaan siitä, että yhtiöt ovat saattaneet rikkoa EU:n kilpailuoikeussääntöjä. Kilpailusääntöjen tarkoituksena on estää kartelleja ja kilpailun rajoittamista koskevia toimia.

Komission tiedotteessa ei kerrota tarkastuksen kohteena olevien yhtiöiden nimiä eikä lukumäärää.

Nokian Renkaiden saksalainen kilpailija Continental kertoi uutistoimisto Reutersille, että myös se on tarkastuksen kohteena. Niin ikään italialainen Pirelli ja ranskalainen Michelin kertoivat olevansa mukana tutkinnassa.

Komissio kertoo tutkivansa yrityksiä siitä, että ne ovat sopineet tuotteidensa hintoja yhdessä, muun muassa julkisella viestinnällä. Hintoja sopimalla yritykset pyrkivät nostamaan tuotteidensa hintoja kuluttajien tappioksi.

Komission tarkastuksen kestolle ei ole aikamäärettä. Yleisesti tarkastusten kestot riippuvat useista tekijöistä, kuten tapauksen monimutkaisuudesta ja tarkastuskohteiden yhteistyöhalukkuudesta.

Komission tarkastukset ovat eräänlainen esitutkintavaihe epäilyistä kilpailunvastaisista toimista. Tarkastusten teko ei tarkoita, että yritykset olisivat syyllistyneet kilpailunvastaiseen toimintaan eikä se anna viitteitä tutkimuksen lopputuloksesta, komissio kertoo.

Jos yritykset todetaan syyllistyneen EU:n kilpailuoikeussääntöjen rikkomiseen, komissio voi määrätä niille sakkomaksun, joka on Reutersin mukaan korkeimmillaan kymmenen prosenttia yhtiöiden maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Nokian Renkaiden toissa vuoden liikevaihdolla maksu olisi sille enimmillään noin 180 000 euroa.

Nokian Renkaat kertoo tekevänsä täyttä yhteistyötä viranomaisten kanssa, eikä kommentoi käynnissä olevaa tutkintaa.

Nokian Renkaiden osakekurssi kääntyi komission tiedotteen julkaisemisen jälkeen selvään laskuun Helsingin pörssissä. Osake sulkeutui 4,5 prosentin laskuun 8,28 euroon ja kävi enimmillään yli viisi prosenttia miinuksilla.

Autoilijoiden etujärjestö Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen ei ole täysin yllättynyt rengasteollisuuden hintakoordinaatioepäilyistä.

”Autoteollisuudessa on nähty vuosien varrella kaikenlaisia skandaaleja, joten niitä voi olla muillakin teollisuudenaloilla. Hyvä, että tutkitaan”, Nieminen kommentoi asiaa tuoreeltaan viitaten muun muassa saksalaisen Volkswagenin päästöhuijausskandaalin kymmenkunta vuotta sitten.

Myös Nokian Renkaat oli kymmenkunta vuotta sitten kohun keskellä, kun Kauppalehti paljasti yhtiön manipuloineen vuosia talvi- ja kesärenkaiden testituloksia.

Nieminen huomauttaa, että renkaat ovat autoilijoille merkittävä kustannus, koska Suomessa autoilijat tarvitsevat sekä kesä- että talvirenkaat.

”Suomessa ajetaan kaksilla renkailla, joten sillä on merkitystä, miten hintakilpailu autonrenkaissa toimii. Jos yritykset pyrkivät välttämään hintakilpailua, se ei ole kuluttajan kannalta hyvä tilanne”, Nieminen sanoo.

Komission tutkimukset yritysten kartelleista eivät ole täysin harvinaisia. Komissio on viime vuosina määrännyt Reutersin mukaan sakkomaksuja lähes tusinalle kartellille autoteollisuudessa.

Kartelleja on paljastunut muun muassa autojen kuulalaakereita, istuimia ja jarrujärjestelmiä toimittavista yhtiöistä.

Edellinen Suomessa otsikoihin yltänyt kartellitutkinta oli vuonna 2021 alkanut tutkinta sellumarkkinoiden kartellista. Suomessa sen kohteena olivat metsäyhtiöt UPM, Stora Enso ja Metsä Fibre.

Komissio lopetti sellukartellin tutkinnan viime vuoden kesäkuussa, koska se ei löytänyt perusteita jatkaa tutkimusta.

Komission hintakartellitutkinta tapahtuu Nokian Renkaille huonoon aikaan. Yhtiö käy parhaillaan läpi raskasta muutosvaihetta, jonka aikana se on joutunut luopumaan päätehtaastaan Pietarissa Venäjän hyökkäyssodan takia. Samaan aikaan se on alkanut rakentaa uutta tuotantolaitosta Romaniaan.

Nokian Renkaiden liiketoiminta supistui viime vuonna merkittävästi, kun se sai Venäjän toimintojensa myynnin päätökseen maaliskuussa. Kaupallinen tuotanto Romaniaan rakenteilla olevassa tehtaassa on määrä alkaa vasta ensi vuonna. Yhtiön tuotantokapasiteetti on siirtymäajan rajoitettu.

(HS)