Museoajoneuvojen ja muiden moottorikäyttöisten ajoneuvojen harrastajien yhdistykset ovat käynnistäneet yhteisen edunvalvonnan tavoitteenaan mahdollistaa historiallisten ajoneuvojen vastuullinen käyttö tulevaisuudessakin.
Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto – SAHK ry toimii jatkossa kaikkien ajoneuvoharrastajien yhdistysten edunvalvonnan yhteisenä kattojärjestönä.
Ensimmäisinä historiallisten ajoneuvojen harrastajayhdistyksinä ovat SAHK:n uuden edunvalvontajäsenyyden puitteissa keskusliittoon liittyneet Suomen Mercedes-Benz Klubi ry, Autohistoriallinen Seura ry, Naisten Automobiiliklubi ry sekä Suomen Studebaker Klubi ry. Tämän jälkeen SAHK:n kaikkien jäsenjärjestöjen henkilöjäsenmäärä ylittää jo 14.000 henkilön määrän.
– Myös historiallisiin ajoneuvoihin ja niiden käyttöön kohdistuu paineita muiden liikennöintivälineiden muutosten tavoin. Päättäjien, vaikuttajien sekä myös suuren yleisön tuki historiallisten ajoneuvojen eli liikkuvan kulttuuriperinnön säilymiselle ja elävänä pysymiselle on elintärkeää. Tämän tuen varmistamiseksi tarvitaan myös kaikkien harrastajien yhteistä edunvalvontaa. Tähän tarpeeseen vastaa nyt käynnistettävä laaja harrastajayhdistysten edunvalvonnan yhteistyö, sanoo Suomen ajoneuvohistoriallisen keskusliiton SAHK:n puheenjohtaja Leila Suutarinen.
- Olennaista on, että historiallisia ajoneuvoja kuten polttomoottorikäyttöisiä henkilöautoja, kuorma-autoja ja moottoripyöriä tulee voida käyttää maanteillämme ja kaduillamme myös tulevaisuudessa, ajettavina, nähtävillä ja aistittavina. Oli sitten kyse yksittäisen harrastajan toiminnasta, harrastajien yhdistysten laajemmista tapahtumista tai vaikkapa harrasteajoneuvojen kilpailutoiminnasta. Kaiken tällaisen toiminnan varmistaminen tulevaisuudessakin on SAHK:n edunvalvontatoiminnan avaintavoite. SAHK toteuttaa aktiivista edunvalvontaa niin Suomessa kuin Euroopan Unioninkin puitteissa. Tavoitteenamme on, että mahdollisimman monet Suomessa toimivat ajoneuvoharrastajien yhdistykset tulisivat mukaan vaikuttamaan yhteiseen edunvalvontaan. Vain yhdessä toimimalla voimme olla vahva vaikuttaja, Leila Suutarinen jatkaa.
Leila Suutarinen toteaa myös, että historiallisiin ajoneuvoihin liittyvät museot, erilaiset tapahtumat, turismi ja muu tähän kulttuuriperinnön alueeseen kytkeytyvä taloudellinen toiminta tuottavat esimerkiksi palvelusektorilla merkittäviä positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Unohtamatta myöskään, että historiallisten ajoneuvojen entisöinti, korjaus, ylläpito sekä ajoneuvojen ja niihin liittyvien osien kauppa luovat Suomessa liiketoimintamahdollisuuksia lukuisille yrityksille ja yksittäisille yrittäjille työllistäen näin samalla suuren määrän ammattilaisia. Yhteinen edunvalvonta on osaltaan mahdollistamassa myös kaiken tämän toiminnan jatkon.