MAN - Vaihtoautot

Sähköautojen akkujen ja muun puhtaan teknologian valmistukseen tarvittavat materiaalit lisäävät kiinnostusta syvänmerenpohjan kaivostoimintaan, ja tutkijat pelkäävät, että valtamerille aiheutuvat kustannukset ovat suuret.

Kun maat pyrkivät vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä, sähköistys varastaa parrasvalon. Vaikka tie on vielä pitkä – sähköajoneuvojen osuus maailmanlaajuisesta automyynnistä vuonna 2020 oli vain 3 prosenttia – sähköautojen kasvu on kiihtymässä. Vuodesta 2010 vuoteen 2019 sähköautojen määrä liikenteessä nousi 17 000:sta 7,2 miljoonaan. Ja luku voi nousta 250 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä Kansainvälisen energiajärjestön arvion mukaan.

Mutta myös sähköautoihin liittyy ympäristökustannuksia. Erityisen huolestuttavaa ovat materiaalit, joita tarvitaan tärkeiden akkujen valmistukseen, joista joistakin on jo pulaa.

"Ilmastonmuutos on haaste, mutta on olemassa joitakin vaarallisia polkuja, jotka on tiedostettava, kun rakennamme infrastruktuuria, joka vie meidät uuteen vähähiiliseen paradigmaan", sanoo Benioffin professori ja johtaja Douglas McCauley. Ocean Initiative yliopistosta Kalifornian Santa Barbarassa.

Yksi niistä vaarallisista tavoista, hän sanoo, on merenpohjan louhinta mineraalien, kuten koboltin ja nikkelin, louhinnaksi, joita käytetään laajalti sähköautojen akuissa. Näiden materiaalien louhinta on toistaiseksi rajoittunut maalle, mutta kansainväliset säännökset syvän merenpohjan louhinnasta kaukana rannikosta ovat kehitteillä.

Kun paine maanpäällisten mineraalien hankkimiseen kasvaa, kaupallinen kiinnostus kasvaa resurssien kaivamiseen syvästä merenpohjasta, jossa on runsaasti metalleja, kuten kuparia, kobolttia, nikkeliä, mangaania, lyijyä ja litiumia. Mutta tämän keskittymisen myötä varoitetaan enemmän vahingoista, joita tällainen louhinta voi aiheuttaa valtamerien terveydelle ja onko uhraus edes tarpeen.