SuperMax – Valmiina töihin!

Viime vuosien suurimpiin epäonnistumisiin luettava ja lopulta suurelta osin veronmaksajien maksettavaksi jäänyt Varkauden akkutehtassekoilu sai jälleen uuden käänteen. Tuoreimman tiedon mukaan Varkauden akkutehdas on saanut uuden omistajan.

Uudeksi omistajaksi on ilmoitettu viime vuoden lopulla perustettu European Battery Technologies Oy -niminen yhtiö, jonka hallituksen puheenjohtajana on yhdysvaltalainen elektroniikka-alan sijoittaja Arsen Khousnoutdinov. Yhtiöllä ei ole toimintaa Suomessa. Kotipaikka on merkitty Metallikadulle Varkauteen, missä 10 000 neliön tehdaskiinteistö sijaitsee.

Aiemman akkutehdasyrityksen European Batteries Oy:n konkurssipesänhoitajana toimiva asianajaja Jarmo Makkonen vahvistaa kaupan tapahtuneen.

– Muuta kerrottavaa minulla ei ole. Ostaja päättää koska haluaa tulla itse julkisuuteen.

Uuden yhtiön tavoitteena on jatkaa akkutuotantoa Varkaudessa. 

Suuri puhallus

Heinäkuussa 2013 konkurssiin kaatunut European Batteries Oy aloitti litiumioniakkujen ja akkujärjestelmien valmistuksen Varkaudessa kesäkuussa 2010. Konkurssipesän suurimmat velkojat olivat Nordea Rahoitus Oy, Finnvera ja Valtiokonttori.

European Batteries käytti akkujen kehitystyöhön sekä Varkauden tehtaan rakentamiseen yhteensä ainakin 75 miljoonaa euroa.

Tehtaan tuotantomääräksi kaavailtiin noin 600 000 akkukennoa vuodessa. Akkuja lähti eri puolille maailmaa testauskäyttöön konkurssia seuranneeseen syksyyn asti, mutta teollinen tuotanto ja myynti eivät riittäneet missään vaiheessa kattamaan kuluja saati tuomaan voittoa.

European Batteries Oy asettui toimitiloihinsa 20 vuoden vuokrasopimuksella. Lunastussopimusta tiloista ei Teollisuuskylän ja akkuvalmistajan kanssa solmittu.

Akkutehdas vaati yhteensä 45 miljoonan euron investoinnit ja oli rakennusvaiheessa maan suurin teollisuuden uudisrakennushanke. Yhtiöllä oli valmis suunnitelma laajennusosalle, jonka rakentaminen piti aloittaa siinä vaiheessa kun akkutuotanto olisi saatu pyörimään kolmessa vuorossa.

Tiettävästi Varkaudesta ei ole lähtenyt ainoatakaan akkua jälleenmyyntiin.