MAN - Nopeaan toimitukseen

Mercedes-Benz hoitaa sähköautoiluun siirtymiseen ja akkutuotantoon liittyvät velvoitteensa paremmin kuin mikään toinen autonvalmistaja, tuore vastuullisuusraportti osoittaa. Tutkimuksen on tuottanut tutkijoiden ja viestintäammattilaisten yhteenliittymä Sunrise Project, joka pyrkii vauhdittamaan siirtymää fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energiamuotoihin. Tutkimuksen tuloksista kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Yksi Sunrise Projectin rahoittajista on suomalainen Tiina ja Antti Herlinin Säätiö.

Lead the Charge -nimisessä kampanjassa tutkittiin 18 suurta autonvalmistajaa ja niiden käyttämät raaka-aineet – erityisesti teräs, alumiini ja akkumateriaalit – sekä merkkien suhtautuminen ihmisoikeuksien toteutumiseen näitä mineraaleja hankittaessa. Samalla arvioitiin, kuinka avoimesti yhtiöt itse viestivät ketjuistaan ulkopuolisille. Sunrise Projectin tuottaman verkkotyökalun avulla voidaan siten verrata valmistajien tuotantoketjuja ja niiden vaikutuksia kaivostasolta lähtien. Kattavat tulokset löytyvät osoitteesta https://leadthecahrge.org.

Sunrise Projectin laatiman autonvalmistajien ”vastuullisuusraportin” perusteella Mercedes-Benz sijoittuu ykkössijalle kokonaisprosentilla 37/100, kun huomioidaan sekä autonvalmistuksen tuotantoketjujen ympäristö- että ihmisoikeusvaikutukset sekä niistä viestiminen. Seuraavina taakse jäävät Ford, Volvo ja Volkswagen. Molemmissa osakategorioissa Mercedes-Benz on 2. sijalla; tuotantoketjujen kategoriassa arvosanalla 27/100 ja ihmisoikeuksien kategoriassa tuloksella 46/100.

”Mercedes-Benz on ottanut myönteisiä askelia ilmaston, ympäristön ja ihmisoikeuksien saralla. Valmistajan on kuitenkin kaksinkertaistettava pyrkimyksensä, mikäli se haluaa pysyä kärkipaikalla jatkossakin”, raportti kannustaa. Se myös kiittää yhtiötä kierrätyksen tehostamisesta, harvinaisten maametallien käytön rajoittamisesta akuissa, hiilivapaan teräksen ja alumiinin käytön edistämisessä autotuotannossa sekä autoteollisuudessa omaksumastaan johtavasta roolista alkuperäiskansojen oikeuksien toteuttamiseksi, kun sähköautojen tuotantoketjuja rakennetaan.

Mercedes-Benz noudattaa autonvalmistuksessaan Ambition 2039 -toimintaohjelmaa. Sen puitteissa esimerkiksi autojen tuotantoketjut aiotaan muuttaa täysin hiilettömiksi, tuottaa yhtiön käyttämä energia aurinko-, tuuli ja vesivoimalla sekä tehdä Mercedes-Benzistä täysin sähköinen automerkki vuoteen 2030 mennessä niillä markkina-alueilla, joilla tämä on mahdollista. Vuonna 2022 yhtiö myi runsaat 143000 sähköautoa.

 

Lisätietoja

- Sunrise Project arvioi 18 suuren autonvalmistajan ympäristö- ja ihmisoikeuspyrkimykset
- Mercedes-Benz sijoittui kokonaisvertailun kärkeen ja kummassakin osakategorioissa 2. sijalle
- Yhtiö saa kiitosta hiilivapaasta teräksestä ja alumiinista sekä alkuperäiskansojen huomioimisesta

Veho toimii Mercedes-Benz henkilö- ja pakettiautojen, Mercedes-Benzin raskaiden ajoneuvojen, SETRA-linja-autojen, Mitsubishi FUSO eCanter-täyssähkökuorma-autojen sekä Unimog-monitoimiautojen maahantuojana.

Vuonna 2022 Suomessa rekisteröitiin yli 7200 kappaletta Mercedes-Benz AG:n ja Daimler Truck AG:n valmistamaa uutta autoa. Henkilöautoissa saavutimme ennätyksellisen 6.4 %:n markkinaosuuden, joka johti kuudenteen sijaan henkilöautomarkkinassa ja samalla korkeimpaan rekisteröintimäärään saksalaistan premium-autojen kilpailukentässä. Samoin pakettiautoissa markkinaosuutemme oli ennätyksellisen korkea, 17,3%.

Ladattavien hybridien ja täyssähköautojen osuus on 90  % henkilöautorekisteröinneistämme (tilauskanta 1.2.2023).