Scania-syystalkoot

Auto, tekniikka ja kuljetus 5/2019 nosti näkyviin ("Poliisimme on vakavasti sairas") Valtiontalouden tarkastusviraston ankaran arvostelun Poliisihallituksen toiminnasta ja liikenneturvallisuuden kehityksestä Suomessa (VTV raportti 5/2019). Vuodesta 2014, jolloin Liikkuva poliisi lakkautettiin ja sen tehtävät siirrettiin paikallispoliiseille, liikenneturvallisuuden kehitys on romahtanut sijalle 25. EU:n 28 jäsenmaan joukossa - EU:ssa 4. huonoimmaksi.

Auto, tekniikka ja kuljetus 6/2019, joka ilmestyy ensi viikolla, tarttuu VTV:n raportin esittämään nk. peltipoliisien hallitsevaan asemaan tieliikenteen valvonnassa ("Poliisimme on vakavasti sairas (2)"). Artikkelissa maamme etevimpiin liikenneasiantuntijoihin kuuluvat tuomitsevat jyrkästi peltipoliisien käytön rahastukseen, jolla ei ole mitään tekemistä liikenneturvallisuuden kanssa. Oikeudenjakoa, joka kolmen rahalla sovitetun rikkeen jälkeen kuin ylimääräisenä rangaistuksena riisuu autoilijalta ajokortin tulkinnanvaraiseksi ajaksi, nostetaan esille länsimaista oikeuskäsitystä vieroksuvana. Yhtä lailla poikkeuksellisena pidetään käytännössä täysin välinpitämätöntä tapaa pakottaa autoilijoita työttömyyteen ja samalla rangaista täysin syytömiä osapuolia virheistä, joilla ei ole tekemistä liikenneturvallisuuden kanssa.

Pahimmin poliisihallituksen sokea ohjeistus sortaa ammattiautoilijoita ja työnantajia, kuljetusyrityksiä. Poliisihallitus nimen omaan kieltää ohjeistuksessaan huomioimasta eroa 15 000 km vuodessa ajavan ja 150 000 km ajavan välillä. "Ajokilometrien suuri määrä ei ole ajokiellon kohtuullistamisperuste", poliisihallituksen ohjeistus määrää sanatarkasti. Sen logiikan mukaan 100 km vuodessa ajavan todennäköisyys tehdä kolme rikettä 12 kuukaudessa on yhtä suuri kuin 150 000 km ajavan. Kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu on pitkin matkaa täysin vierasta poliisihallituksen ohjeistuksessa, artikkeli summaa. Lehti katsoo, että poliisihallitus on liikenneturvallisuuden kehittäjänä tullut tiensä päähän.

Lue Auto, tekniikka ja kuljetus 6/2019 niin tiedät. Lehti ilmestyy ensi viikolla.