MAN - Vaihtoautot

Suomalaiset tilaavat vähäpäästöisiä autoja vuosi vuodelta enemmän. Vähäpäästöisiksi autoiksi lasketaan sähkö- ja biokaasuautot sekä hybridiautot.

Painetta taksien vähäpäästöisyydelle asettavat niin asiakkaat, lainsäädäntö kuin halu olla vastuullinen ja harjoittaa kestävää liiketoimintaa. Tämä on nähtävissä vähäpäästöisten autojen tilausmäärässä, joka kasvoi 02 Taksin tilauskanavissa vuonna 2023 yhteensä 95 % verrattuna vuoteen 2022.

”Eniten vähäpäästöisiä autoja valitaan suurissa kaupungeissa, mutta tilausmäärien kasvu näkyy myös kaupunkien ulkopuolella. Suhteessa kokonaistilausmäärään vähäpäästöisiä autoja tilataan vielä maltillisesti, mutta kehitys on nousujohteinen ja kielii siitä, että tulevaisuudessa vähäpäästöisyys valtaa alaa jatkuvasti enemmän. Vuonna 2022 vähäpäästöisten autojen osuus kokonaistilausmäärästä oli kolme prosenttia, mutta vuonna 2023 se oli jo kuusi prosenttia”, 02 Taksin Business Lead Sami Kultala sanoo.

Vähäpäästöisemmän liikenteen tulevaisuudesta kielii myös sähköautojen lisääntynyt määrä. Autoalan Tiedotuskeskuksen tilaston mukaan täyssähköisten henkilöautojen määrä oli vuoden 2023 lopussa lähes kolminkertaistunut vuodesta 2022. Yhteensä täyssähköisiä henkilöautoja oli vuoden 2023 lopussa yli 80 00 kappaletta.

Vähäpäästöisyys kilpailuvaltti?

Vähäpäästöisten taksien ja sähkötaksien tarjoaminen kuluttajille voi Kultalan mukaan toimia kilpailuvalttina.

”Taksimarkkinassa on paljon kilpailua, ja kilpailuetua voi saavuttaa monilla keinoilla. Ympäristöystävällisten vaihtoehtojen kysyntään vastatakseen kumppanimme ovatkin tuoneet palveluumme vähäpäästöisiä vaihtoehtoja omina brändeinään. Oman arvioni mukaan tulevaisuudessa vähäpäästöisyys ja päästöttömyys tulevat toimimaan kilpailuetuna taksimarkkinassa.”

02 Taksin yhteistyökumppanit ovat tuoneet vähäpäästöisiä brändejä sekä sähkötaksibrändejä yhä enemmän osaksi 02 Taksin palveluvalikoimaa. Se heijastuu vähäpäästöisten autojen ja sähkötaksien kasvaneisiin tilausmääriin.

Eniten vähäpäästöisten autojen tilausmäärät kasvoivat Rovaniemellä (101 %) ja Kuopiossa (405 %), joissa taksiyhtiöt ovat tehokkaasti vastanneet vähäpäästöisten autojen kysyntään. Vähiten kasvua tapahtui Oulussa (30 %), Kouvolassa (36 %) ja Helsingissä (46 %). Koko maassa tilausmäärät kasvoivat yhteensä 95 %.

Sähkötaksien tilausmäärät kasvoivat eniten Oulussa (181 %), Kuopiossa (124 %) ja Rovaniemellä (101 %). Vähiten tilausmäärät kasvoivat Vantaalla (37 %), Porissa (51 %) ja Helsingissä (70 %). Koko maassa sähkötaksien tilausmäärät kasvoivat 153 %.

Vuoden 2023 aikana taksiyhtiöt lanseerasivat vähäpäästöisiä brändejä muun muassa Turussa, Vaasassa ja Kouvolassa. Näissä kaupungeissa vähäpäästöiset kyydit muodostivat jo samana vuonna 10 % kokonaistilausmäärästä.

Sähkötaksien tilausmäärät ovat vuodessa lähes kolminkertaistuneet.

”Ympäristötietoisuus vaikuttaa kuluttajien päätöksiin monella elämänalalla – niin ruokakaupassa, vaatehankinnoissa kuin liikkumisenkin suhteen. Autoilusta koituu aina päästöjä, joten vähäpäästöisen taksikyydin valitseminen on luonnollinen valinta etenkin, kun vähäpäästöisen tai sähkötaksin saa usein samaan hintaan kuin polttomoottoritaksinkin”, Kultala sanoo.

Taksien tilausmäärien prosentuaalinen muutos vuodesta 2022 vuoteen 2023:

(Vähäpäästöiset/Sähkö)

  • Helsinki 46 % 70 %
  • Vantaa 72 % 37 %
  • Oulu 30 % 181 %
  • Pori 51 % 51 %
  • Rovaniemi 101 % 101 %
  • Kuopio 405 % 124 %
  • Koko Suomi 95 % 153 %

(AutoToday)