MAN - Nopeaan toimitukseen

Biokaasua verotetaan jatkossa kuten maakaasua. Tämä on seurausta EU-tuomiosta, joka on astunut voimaan.

Pari vuotta sitten EU-komissio hyväksyi verovapauden biokaasulle 10 vuodeksi eteenpäin kuljetusyrityksille ja muille biokaasun käytöstä kiinnostuneille. Päätös on nyt kumotttu vähemmän hauskuuttavalla tavalla EU-tuomioistuimen toimesta.

EU-tuomioistuimella on yksinoikeus tulkita EU-oikeuksia. Saksassa muuan liikeyritys teki valituksen biokaasun verovapaudesta EU-tuomioistuimelle. Jo joulukuussa 2022 tuomioistuin langetti tuomionsa, jonka mukaan EU-komissio ei ollut noudattanut muodollisia määräyksiä hyväksyessään verovapauden.

Nyt on käynyt selväksi, ettei tuomiosta valiteta. Viime viikolla Verovirasto julkaisi oman tiedotteensa, jonka mukaan EU-komissio aloittaa tuomioon johtaneiden määräysten muodollisen tarkistuksen. Seurauksia odotellessa Verovirasto ei katso voivansa myöntää verovapautta biokaasulle enempää kuin veropalautuksia aiemman mallin mukaan.

Pahimmassa tapauksessa saatetaan joutua perimään takaisin jo maksettuja veronpalautuksia.

Biokaasua verotetaan nyt kuten maakaasua: 2,48 kruunua ilman alv:tä kaasu-m3:sta tai 0,8 kg:stä nestemäistä kaasua.

Vastaavasti pumppuhinta useilla Gasum-laitoksilla on 10.3.2023 nestemäisestä biokaasusta (LBG) 29,40 kr ja nestemäisestä maakaasusta (LNG) 26,40 kr.

(Trailer.se/Rutger Andersson)