Kesän ServicePartner-tarjoukset

MAN Trucks ryhtyy jatkossa tarjoamaan käyttäjilleen entistä parempia ja tasokkaampia käytännön turvallisuusratkaisuja.

Asiakkaiden saataville tulee lokakuusta alkaen valinnaisena vaihtoehtona esimerkiksi integroitu kamerajärjestelmä, joka korvaa MAN-kuorma-autoissa kokonaan perinteiset taustapeilit.

Järjestelmä korvaa ajoneuvon vasemman ja oikean puolen ulko- ja laajakulmaisten taustapeilien lisäksi myös sekä lähietu- ja katvepeilit kameroilla. Lakisääteisen pakollisen näkymän ohessa uusi integroitu kamerajärjestelmä tarjoaa näkymiä, jotka kerrotaan erityisesti sovitetun erilaisiin ajotilanteisiin, kuten käännöksiin, peruutustilanteisiin ja muihin ajoneuvon käsittelytapahtumiin sekä moottoritieajoon.

 Järjestelmän kehitysprosessin lähtökohtana ja tavoitteena kerrottiin olleen auttaa kuljettajia saamaan nopea visuaalinen käsitys tien ja ajoneuvon ympäristön tapahtumista ja tarjota heille optimaalinen tuki sekä mahdollisuus arvioida niitä luottavaisin mielin ratin takaa.

MAN Otiview-kamerapeilijärjestelmän toimintaperiaate ja näyttökonsepti kerrottiin mukautetun vastaamaan ihmisen luonnollisen hahmotuskyvyn vaatimuksia.

Järjestelmä koostuu viidestä kamerasta. Taustapeilit, laajakulma- ja katvepeilit on korvattu laajakulma- ja katvekameralla ajoneuvon kummallakin kyljellä. Niiden automaattisesti lämpiävät linssit on integroitu sisään vedettäviin kotelovarsiin oven kehysten yläpuolella.  Näin kuva välittyy kirkkaana myöskin pakkasella.

Toinen, lähietupeilin korvaava kamera on sijoitettu A-pilariin. Erikoiskäyttöön tarkoitetut suodattimet kaikissa kameroissa varmistavat sen, että häikäisy pysyy minimaalisena, vaikka aurinko olisi hyvin matalalla horisontissa tai takana olevan ajoneuvojen liikenteen ajovalot poikkeavan kirkkaita. Sateelta ja roiskeilta kameroita suojaa ilmavirran kulun harkittu ohjailu niiden koteloiden ympärillä.

Sivukameroiden kuva näkyy teräväpiirtolaatuisena (HD) ohjaamon kahdella lisänäytöllä, jotka on sijoitettu ohjaamon A-pilareihin. Suuremman 15-tuumaisen näytön avulla kompensoidaan apumiehen puolen pidempää katseluetäisyyttä. Näyttöjen kontrasti ja kirkkaus säätyy automaattisesti ympäristön valoisuus huomioiden. Molempia kuljettajan on toki mahdollista säätää manuaalisesti ohjaamon kumpaankin oveen perinteisten peilien säätöpainikkeiden paikalle sijoitettujen ohjausmoduulien avulla.

MAN OptiView kykenee välittämään kolme erilaista näyttökuvaa sivukameroiden vuorovaikutustavasta riippuen; vakio-, zoomattu- tai laajakulmanäkymä. Näkymän vaihtuessa automaattisesti ajoneuvon nopeuteen, kääntymiskulmaan tai liikesuuntaan perustuen. Kuljettajalla on aina toki mahdollista muokata näkymää manuaalisesti tai määrittää haluttu näkymä oven ohjausmoduulin avulla yksilöllisten mieltymystensä mukaisesti.

MAN:n uudet kuljettajaa avustavat järjestelmät tulevat asiakkaiden saataville tämän vuoden jälkipuoliskolla.